Kevään edetessä moni aloittaa veneilykauden innokkaasti. Vesille lähtöön liittyy aina riskejä, ja vaaratilanne voi yllättää kenet tahansa, myös kokeneen veneilijän.
Veneilyverkoston turvallisuusviestinnän ryhmään kuuluvat järjestöt ja viranomaiset muistuttavat, että turvallinen veneily vaatii ennen kaikkea osaamista, kunnossa olevat oikeat varusteet ja vastuullista asennetta.
Kuolemaan johtaneet huviveneilyonnettomuudet ovat vähentyneet viime vuosina, vaikka veneilyn suosio on kasvanut. Silti onnettomuuksia tapahtuu edelleen, etenkin Suomen sisävesillä.
Vuonna 2024 huviveneonnettomuuksissa menehtyi 35 henkilöä, mikä on yksi henki edeltävää vuotta enemmän. Alkoholi, pelastusliivittömyys ja kiikkerä vene lisäävät onnettomuusriskiä.
Pelastusliivit ovat veneillessä halpa henkivakuutus. Lisäksi veneen päällikön tulee olla selvillä väistämissäännöistä, merimerkeistä ja siitä, miten hätätilanteessa toimitaan.
Suomen Meripelastusseuran vapaaehtoiset auttoivat viime vuonna 3614 ihmistä 1873 eriasteisessa tehtävässä. Suurin osa avuntarpeista johtui jonkinlaisesta teknisestä viasta veneessä, mutta seuraavaksi yleisimpiä olivat erilaiset osaamattomuudesta johtuvat syyt sekä suoranainen huolimattomuus.
Tärkein varuste veneessä on jokaiselle veneessä olevalle sopivankokoiset ja vaatimustenmukaiset pelastusliivit tai muut kelluntapukineet. Muita pakollisia varusteita moottorikäyttöisessä veneessä tai yli viiden metrin pituisessa purjeveneessä ovat tyhjennysväline ja veneen koosta riippuen airot, mela tai ankkuri köysineen.
Moottoritehon kasvaessa tai mikäli veneessä on esimerkiksi polttolaitteita tulee olla lisäksi käsisammutin, jonka toimivuus on tarkastettu vähintään kerran vuodessa.
Suurin osa veneilyonnettomuuksista tapahtuu soutuveneillä tai pienillä perämoottoreilla varustetuilla veneillä, ja alkoholi on usein mukana vakavimmissa onnettomuuksissa.