Sonja Lumiainen
Voi näitä nykypäivän nuoria! Toista se oli silloin, kun minä olin nuori.
Kuulostaako tutulta? Toisinaan aikuisten ajatukset nuorista ovat negatiivisia. Mielipiteet nuorisosta saatetaan perustaa stereotyyppiseen käsitykseen teinijoukosta, joka istuu ostoskeskuksen penkeillä selaamassa somea. Nuoria pidetään laumasieluina, joille kännykkä on liimaantunut käteen.
En kiistä, etteikö “stereotyyppisiä nuoriakin” löytyisi, mutta itse en pysty stereotypiaa allekirjoittamaan. Nuoret ovat hyvin erilaisia. Osalla nuorista on tarkat tulevaisuudensuunnitelmat ja reitit niiden toteuttamiseen, ja toiset ottavat elämän rennommin.
Joukossa on niitäkin, joita elämä on kohdellut rankemmin. Kuitenkaan koskaan ei saisi tuomita ketään sen perusteella, minkälaisia arvosanoja todistuksessa on, tai sen takia, että on joskus kokeillut päihteitä. En usko, että on olemassa ketään, joka ei olisi joskus nuoruudessaan tehnyt jotain hölmöä tai mokannut jotenkin. Ihmiset muuttuvat, eikä ketään saisi ennakkoluuloisesti tuomita menneisyytensä takia.
On hyvä, että nuoret ovat erilaisia, koska kaikilla on omat vahvuuteensa. Elämässä tarvitaan erilaisia osaajia niin eri ammateissa kuin sosiaalisissa tilanteissakin.
Nykypäivän nuoret elävät hyvin erilaisessa ympäristössä kuin nuoret 30 vuotta sitten.
Nuorten elämään kuuluu asioita, joita heidän vanhempansa eivät olisi voineet edes kuvitella omassa nuoruudessaan. Siksi ei voi sanoa, että nykypäivän nuoret olisivat jotenkin huonompia kuin vaikkapa 1980-luvun nuoret.
Koska maailma muuttuu, nuorilla on myös aivan uudenlaisia taitoja. Tunnen nuoria, jotka ovat taitavia somen käyttäjiä tai todellisia velhoja tietotekniikan kanssa. Nuoret osaavat myös esimerkiksi hyödyntää nettiä taidokkaasti vaikkapa tiedonhaussa. Uskoisin myös, että nuorten monikulttuurisuuden ymmärtäminen on parempaa kuin nuorilla monta kymmentä vuotta sitten, koska somen ja netin kautta nuoret voivat tutustua toisiin nuoriin ympäri maailmaa. Näin he voivat saada ajatteluunsa erilaista perspektiiviä.
Kukaan ei voi vaikuttaa siihen, millaiseen maailmaan on syntynyt. Siksi ei ole ollut nuorten vallassa päättää, millaisessa maailmassa he nuoruutensa elävät. Jos älypuhelimia ei olisi keksitty, nuorten elämä olisi hyvin erilaista. Toisaalta ilmastonmuutoksesta puhuttaessa nuorten pitää miettiä, minkälaisessa maailmassa he haluavat tulevaisuuden nuorten elävän. Nuorten harteilla on siis myös iso vastuu tulevaisuudesta.
Nuoruudessa ihminen alkaa muodostaa omia arvojaan ja ehkä huomaa, että ne eroavat arvoista, joita hänelle on kotona opetettu. Nuoren omat mielipiteet ja arvot ovat kuitenkin niitä, jotka ohjailevat häntä tulevaisuudessa. Vanhempien on luotettava siihen, että nuori osaa muodostaa omia mielipiteitään. Lisäksi vanhempien täytyy ymmärtää, että nuori voi pitää tärkeinä eri asioita, kuin mitä vanhemmat arvostavat. Vanhemmilla voi olla esimerkiksi hyvin konservatiivinen ajatustapa ja nuori voi ajatella asioista avoimemmin. Vanhemmiltaan nuori saa pohjan, jonka päälle hänen on toivottavasti hyvä ruveta elämäänsä rakentamaan.
Totuus on kuitenkin se, että asiat siirtyvät ajan kuluessa nuorille. Vähän ajan päästä yhteiskunta siirtyy nykyisten nuorten käsiin ja edellisen sukupolven on aika siirtyä eläkkeelle. Siksi aikuisten pitäisikin osata luottaa nuoriin ja siihen, että kyllä hekin osaavat. Tulevaisuus on nuorten käsissä. Itse näen sen positiivisena asiana.
Sini Lumiainen
Maskun Hemmingin koulun 9-luokkalainen
Vakan juhavuoden marraskuun vieraileva päätoimittaja