Markku Salosen teos nimeltä Keskeneräinen.
Näyttelyssä on esillä teoksia kahdeksalta valokuvataiteilijalta.
Uudessakaupungissa Kulttuurikeskus Crusellissa avataan tulevana maanantaina klo 18 vuosi sitten keväällä perustetun Kreivo-ryhmän yhteisnäyttely. Näyttely koostuu kahdeksan valokuvataiteilijan teoksista. Näyttely on nimeltään Tulevaisuus.
Valokuvataiteilijat ovat Kirsti Näntö-Salonen, Maija Mäntyvaara, Maiju Roos, Markku Salonen, Matilda Runonen, Matti Ratia, Tanja Lepistö ja Tuija Nummela.
– Olen turkulainen valokuvauksen harrastaja, joka on ikänsä tuntenut viehtymystä scifiin, fantasiaan ja historiaan. Muutama vuosi sitten löysin valokuvauksesta keinon tehdä näkyviksi ja jakaa elämyksiä, mielleyhtymiä ja tarinan alkuja. Klassisen valokuvauksen rinnalla olen iloinnut kuvankäsittelyn tuomista tarinankerronnallisista lisäulottuvuuksista, Kirsti Näntö-Salonen kertoo omista valokuvistaan.
Maija Mäntyvaara taas mainitsee luonnon kaikkine muotoineen olevan hänelle tärkeä kohde.
– Kaupunkikuvaus ja dokumentaarinen kuvaus ovat jääneet vähemmälle ja luova kuvallinen ilmaisu on noussut etusijalle.
Maiju Roos kertoo olevansa kiinnostunut erilaisista kuvaustekniikoista luonto- ja makrokuvauksen lisäksi.
– Olen kehittänyt noin 10 vuotta sitten alkanutta valokuvauksen harrastamista opistojen ja kameraseurojen järjestämillä kursseilla, Roos kertoo.
– Valokuva vääristää ajantajuamme. Kaikki valokuvat esittävät pääsääntöisesti hetkeä, joka joskus oli. Tässä sarjassa olen yrittänyt kuvata tulevaisuutta. Se on hämärä, utuinen, pelottavakin, sanoo Markku Salonen. Hänen viimeaikainen kiinnostuksen kohteensa on ollut näkymättömän etsiminen valokuvan keinoin.
Matilda Runonen on aloittanut valokuvaamisen vuonna 2017 kuvaamalla hyönteisiä.
– Tällöin pyrin kuvaamaan kohteet tieteellisen tarkasti ja muokkaamaan kuvia mahdollisimman vähän. Kuvasin pitkään tällä tavoin. Noin vuosi sitten aloin kaivata pois mukavuusalueeltani ja pohtia luovempia lähestymistapoja valokuvaukseen. Edelleen hyönteiset, sienet ja kasvit ovat lähinnä sydäntäni, mutta yritän olla suhtautumatta kuvaukseen niin kovin vakavasti. Viime vuonna innostuin tekemään origameja, joita olenkin kuvannut luonnossa. Toinen uusi aluevaltaukseni on rakennusten kuvaaminen, josta olen kiinnostunut hiljattain, Runonen kertoo.
Matti Ratia on valokuvannut vuodesta 1962 lähtien. Auksi hän kuvasi koulun valokuvakerhossa pimiössä mustavalkokuvien merkeissä.
– Kuvasin silloin paljon urheilua. Aika muuttui ja labrahomma meni vaikeaksi. Otin tosin diakuvia jonkin verran. Vuonna 2007 sain merkkipäiväni digikameran. Kävin kansalaisopiston kursseja aiheesta. Huomasin, että pimiötyö oli muuttunut päätteelle. Alkoi harrastukseni toinen vaihe. Innostuin siitä ja kuvaan nykyään pääasiassa luonnon ihmeellisiä ilmiöitä.
Tanja Lepistö kuvaa lähinnä maisemia, lähikuvia, abstraktia, minimalistista sekä kuvia eri tekniikoilla.
– Luovat tekniikat tuovat valokuvaukseen eri ulottuvuuden ja korostaa omaa näkemystä eri kohteista.
Tuija Nummela kertoo, että hänen valokuvissaan on aiheita roskista ja maisemista asetelmiin.
– Näitä aiheita kuvaan edelleen mutta nyt luovan valokuvauksen näkökulmasta. Toinen harrastukseni on sekatekniikkamaalaus. Näitä yhdistelemällä teen kuvakollaaseja havainnoistani ympäröivästä yhteiskunnasta ja olosuhteista.
Näyttely on avajaisten jälkeen esillä 20.5.–15.6.