On tiistai joulukuun kolmas päivä vuonna 1974. Olen tapani mukaan ostanut Iltalehden, joka siihen aikaan tuli myyntiin vasta päivällä. Kahvitauolla Tullihallituksessa avasin lehden... Ja sydän jätti monta lyöntiä väliin. Lehden etusivulla kerrottiin Juha Vikatmaan kuolleen edellispäivänä oman käden kautta vain 33-vuotiaana Kustavin Lypertön Birkholman mökillään.
Mutta miten olin päätynyt työpaikkaani ja millä tavalla tunsin Vikatmaat.
Lukion ja armeijan jälkeen olin täysin hukassa jatkoaikeista. Kaverin mukana päädyin Turun kesäyliopiston lakikurssille ja kaljoittelun välissä sen verran tuli luettua, että läpäisin oikiksen pääsykokeen. Lain luku oli siihen aikaa äärest tylsää pykälien pänttäämistä, vaatien enemmänkin hyviä istumalihaksia kuin älliä. Olin onneksi mennyt naimisiin nuorena. Vaimon tuki antoi energiaa ja positiivista kontrastia opiskelulle. Pari kesää paiskin töitä Naantalissa tullivartijana. Se antoi kipinän tehdä gradu tullirikoksista – oikeasti johtuen tosin siitä, että vanhalta rikosoikeuden proffalta gradun sai helpoiten läpi.
Näillä meriiteillä pääsin juristiksi valmistuttuani töihin Tullihallitukseen, jossa tullineuvos Vennamokin joskus käväisi. Kunnes talvella 1975 näin Uudessakaupungissa haettavan kaupunginsihteeriä. Paluu kotiseudulle olikin ollut jo mielessä. Olimme opiskeluaikana saaneet kaksi lasta, joitten hoidon järjestäminen Helsingissä oli tosi työlästä. Valintani kaupungin virkaan oli täysin poliittinen – kuten siihen aikaan kaikki kunnan virat lähetistä alkaen. Ei minulla minkään puolueen jäsenkirjaa ollut – siihen riitti että, oli multaa kynsien alla. Lyhyt haastattelu ravintola Pookin yläkerrassa, Tauno Härkin, Mauri Läntisen, Pentti Helpiön ja erityisesti Mauno Heikkilän ja E-L Marelan kanssa riitti.
Juha Vikatmaa tuli tutuksi pitäessään meille rikos- ja prosessioikeuden peruskursseja. Hän oli superlahjakas valmistuen kandiksi kolmessa vuodessa, pian sen jälkeen lisensiaatiksi ja valmisteli täyttä päätä väitöskirjaansa. Vikatmaa erottui muista opettajista jo ikänsäkin puolesta, kun ei ollut montaa vuotta meitä opetettaviaan vanhempi. Hän oli myös erityisellä tavalla läsnä oleva, tyynen rauhallinen ja vakuuttavan karismaattinen. Hänessä oli paljon samaa idealistista johtajuutta kuin John F. Kennedyssä.
Ei ollutkaan yllätys, että Vikatmaa lähti myös poliittiselle uralle tullen valituksi loistavasti organisoidulla ”Juffen ringin" remonttimieskampanjalla eduskuntaan 1970. Kaksi vuotta myöhemmin ääniä kertyi jo 14 000 – viidenneksi eniten koko maassa. Vikatmaan ehdottomalle ja kunnianhimoiselle luonteelle tämä ei riittänyt. Hän alkoi muuttaa kokoomusta ja lopulta ajaa K 80 -hanketta, kokonaan uutta puoluetta, johon olisi kelpuutettu vain ulkopoliittisesti kelvolliset osat kokoomuksesta, keskusta, liberaalit ja rkp. Ei ole ihme, että hän toiminnallaan sai vihamiehiä ja isot poliittiset paineet itselleen. En voi sanoa tunteneeni Vikatmaata privaatisti. Toki usein nähtiin yliopistolla ja jossain vaalitilaisuuksissaan tuli käytyä. Sitä enemmän treffattiin ”Juffen ringin ” aktivisti Ike Kanervaa, joka oli vaimoni luokkatoveri. Nyt molemmat ovat jo edesmenneitä.
Aikamoinen sattuma oli se, että muutettuamme 1981 omakotitaloon Etu-Santtioon Riskilänpolulle naapureina olivat Juhan vanhemmat Kerttu ja Ville Vikatmaa. Kerttu oli jo tuolloin pyörätuolissa Villen ulkoiluttaessa häntä. Ville oli hauska pappa, joka aina nähdessämme riimitteli jotain sutkauksiaan. Välit Eeva Kuuskoskeen olivat ilmeisen läheiset, koska hän usein jopa ministeriautollaan kävi appivanhempiaan tapaamassa. Juhan kahta lasta tai näitten Tuija-äitiä en juurikaan nähnyt heillä käyvän.
Mikä ajoi Vikatmaan itsemurhaan? Sitä analysoi Riku Keski-Rauska kirjassaan ”Kasvona peittänyt mies”. Varmasti kaikki avioeron, uuden avioliiton, akateemisen työelämän ja politiikan valtavat paineet yhdessä ajoivat hänet umpikujaan. Vaikka hänen mielenterveytensä horjui, se salattiin loppuun asti kaikilta. Siksi hänen kuolemansa oli valtava järkytys.
Se, ettei Juhan psyyke kestänyt, selittyy ehkä eniten hänen vanhempiensa odotuksilla ja täydellisyyden tavoittelusta. Kotona vaadittiin aina vaan enemmän, mikään ei riittänyt. Ei edes kuusi laudaturia. Ottaisimmeko me vanhemmat tästä opiksi. Voisimme halata lastamme ja sanoa ”olet meille rakas, olet lapsemme ja sinä riität juuri tuollaisena kuin olet”.
Tarmo Kangas
kaupunginvaltuutettu (kok.)
Uusikaupunki