Kun puhutaan tai kirjoitetaan kuntalaisten yhteisistä asioista, käytetään usein ilmaisuja: ”kunta lakkauttaa”, kunta päättää”, ”kunta voisi järjestää”. Kuka tai mikä on tämä kasvoton kunta, joka näitä päätöksiä tai tekoja tekee?
Wikipedian mukaan kunta on paikallistasolla toimiva julkishallinnon yksikkö, jolla on oma rajattu alueensa ja väestönsä. Yksinkertaisesti: kunta on karttaan merkitty alue maata, eikä se päätä mistään mitään.
Tällä alueella asuu ihmisiä, joista osa toimii luottamushenkilöinä ja he tekevät päätöksiä eri toimielimissä. Kunnan palkkalistoilla on myös henkilöitä (viranhaltija) ja myös he tekevät päätöksiä.
Neljän vuoden välein jokainen kunnan asukas, jolla on äänioikeus, voi kunnallisvaaleissa äänestää henkilöitä hoitamaan yhteisiä asioita. Nämä vaaleilla valitut kunnanvaltuutetut (luottamushenkilöt) muodostavat kunnanvaltuuston. Kunnanvaltuusto käyttää ylintä päätösvaltaa kunnissa.
Kaikkia edellä kuvattuja henkilöitä taidetaan tarkoittaa, kun kerrotaan, että ”kunta” päättää tai tekee jotakin.
Kun puhutaan esimerkiksi koulun lakkauttamisesta, selvitystyön ja laskelmat tekevät viranhaltijat. Lopullisen päätöksen tekee tuo vaaleilla valittu kunnanvaltuusto. Aina kaikki luottamushenkilöt eivät ole samaa mieltä tehtävistä päätöksistä. Esimerkiksi koulun lakkauttamista kannatetaan ja vastustetaan. Asia ratkaistaan äänestämällä ja eniten ääniä saanut ehdotus tulee päätökseksi.
Onko syntynyt päätös hyvä vai huono tai kohteleeko se kuntalaisia oikeuden mukaisesti ja tasapuolisesti, riippuu siitä, keneltä kysytään.
Päätös on kuitenkin asiasta päättäneiden luottamushenkilöiden enemmistön tahdon mukainen. Kunta ei päättänyt, vaan luottamushenkilöt päättivät.
Tieto siitä, mitä ehdotusta luottamushenkilö on äänestyksessä kannattanut, löytyy kunnan nettisivuilta ja sieltä kyseisen kokouksen pöytäkirjasta sekä hyvin usein myös tämän lehden sivuilta.
Kasvoton kunta ei siis päätä, päätöksen tekijällä ovat kasvot ja nimi.
Jussi Kulmala
Kunnanvaltuutettu
Pro Nousiainen valtuustoryhmä