Suomalaisista yli 90 prosentin mielestä jokaisella tulee olla mahdollisuus kehittää itseään taustasta, iästä tai varallisuudesta riippumatta. Tähän Vapaa Sivistystyö -yhdistyksen marraskuussa 2024 julkaiseman sivistysbarometrin tutkimustulokseen on helppoa yhtyä.
Orpon hallituksen elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia voimakkaasti leikkaava politiikka on kuitenkin täysin vastakkainen tälle suomalaisten toiveelle. Hallituksen tekemät jatkuvan oppimisen ja aikuiskoulutuksen leikkaukset nakertavat osaamiseen perustuvan talouskasvun ja samalla suomalaisen hyvinvointivaltion pohjaa.
Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen kokonaan, vapaan sivistystyön leikkaukset, avoimen korkeakoulun maksujen korottaminen ja ensi vuodelle tuleva 120 miljoonan leikkaus juuri aikuisille suunnattuun ammatilliseen koulutukseen heikentävät ihmisten mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan ja ammattitaitoaan esimerkiksi työmarkkinoiden tarvetta vastaavaksi.
Samalla monien alojen osaajapulan helpottaminen tulee yhä vaikeammaksi, sillä yritysten työvoimatarpeesta yli puolet kohdistuu ammatillisen koulutuksen suorittaneisiin. AMKE-yhdisttyksen laskelmien mukaan ammatillisen koulutuksen jättileikkaus tarkoittaa yli 11 000 ammattikoulutettua osaajaa vähemmän tilanteessa, jossa Suomen talous tulisi keinolla millä hyvänsä saada elpymään.
Nämä leikkaukset ovat haitallisia Suomen talouden ja työllisyyden kasvulle. Osaajapula on monen yrityksen kasvun este. Uudelleenkouluttautumisella olisi tärkeä merkitys kasvun mahdollistajana erityisesti osaajapulasta kärsivillä aloilla.
Koulutus ja sivistys ovat hyvinvointiyhteiskunnan perusta ja samalla myös talouskasvun pohja. Samoin tuon sivistysbarometrin selvityksen mukaan vastaajista 87 prosenttia on sitä mieltä, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu koulutuksen ja sivistyksen varaan.
Voikin todeta, että tuhotessaan uudelleenkouluttautumisen ja itsensä kehittämisen mahdollisuuksia hallitus nakertaa hyvinvointimme ja taloutemme pohjaa vastoin suomalaisten suuren enemmistön toiveita. Ei ole ihme, että enemmistön mielestä hallitus vie Suomea väärään suuntaan.
Talouskasvua ja hyvinvointia ei luoda koulutusmahdollisuuksia heikentämällä, vaan päinvastoin antamalla ihmisille mahdollisuus kehittää itseään. Hallituksenkin tulisi tämä tiedostaa, ennen kuin kallis lasku tulee tulevaisuudessa maksettavaksi.
Kaikki oppositiopuolueet ovat tehneet hallituksen ensi vuoden talousarviolle vaihtoehtoiset talousarvioesitykset. SDP ei leikkaisi ammatillisesta koulutuksesta, sillä tiedostamme uudelleenkouluttautumisen merkityksen taloudelle ja työttömien mahdollisuuksille työllistyä.
Sen sijaan esitämme vaihtoehtobudjetissamme hallituksen 120 miljoonan euron ammatillisen koulutuksen leikkauksen perumista ja korostamme ammatillisen koulutuksen laadun ja laajuuden varmistamisen merkitystä. Hallituksen leikkaus on suoranainen kuolinisku osaajapulan ratkaisemiselle ja maamme talouskasvulle. Suomen talouden ja työllisyyden suunnan kääntämiseksi tarvitsemme enemmän eikä vähemmän uudelleenkouluttautumista.
Eeva-Johanna Eloranta
kansanedustaja (sd.)
sivistysvaliokunnan jäsen