Näin sanoi 7-vuotias eskarilaiseni Minna Canthin päivän aamuna, kun olimme tekemässä lähtöä kohti Askaisten koulua. Hän on esikoulun lisäksi aamu- ja iltapäivätoiminnassa aamuvarhaisesta myöhään iltapäivään.
Lasten ja nuorten hyvinvointi saa alkunsa kasvuympäristöstä, jossa varhaiskasvatus ja kouluyhteisö ovat hyvin suuressa osassa. Viettäväthän lapset ja nuoret siellä suuren osan valveillaoloajastaan. Ei ole siis yhdentekevää, millaisia päiväkoti ja koulu ovat.
Eskarilaiseni lempiasioita Askaisten koulussa ovat herkullinen puuro, askartelu erilaisten puuhien parissa, yhteiset välitunnit isompien koululaisten kanssa ja kummitoiminta. Kylän raiteilla moikataan tuttujen koulukavereiden kanssa, olivat he sitten samanikäisiä 7-vuotiaita tai kuutosluokkalaisia. Sitä on yhteisöllisyys Askaisissa.
Muuttaessamme Espoosta Maskuun vuosi sitten lasten elinympäristön turvallisuus oli yksi tärkeimpiä kriteerejä muutolle. Tämä kaikki hyvä ei synny itsestään, vaan tärkeässä roolissa ovat kylän ja koulun aikuiset, koulussa vallitseva välittämisen ilmapiiri ja läheinen yhteistyö vanhempien kanssa.
Välittämisen ilmapiiri muodostuu rajoista ja rakkaudesta. Koulussa ovat selkeät säännöt, joiden noudattamista valvotaan aikuisten toimesta. Kaikki otetaan leikkiin mukaan. Välitunneilla leikitään vanhoja ja uusia ryhmäleikkejä, käydään retkillä ja tehdään arjen asioita, kuten esimerkiksi kerätään roskia luonnosta tai kierrätetään.
Tärkeintä on, että lapsi kohdataan yksilöllisesti ja tuetaan kasvamista omaksi itsekseen samalla muut ihmiset huomioiden. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa, sanotaan. Jos jo lapsena oppii työyhteisön ja elämän pelisäännöt, osataan ne paremmin myös aikuisena.
Tuntui tärkeältä välittää tämä eskarilaiselta tullut kiitos tuoreeltaan sekä esikoulun henkilökunnalle että koulun rehtorille ja suuremman yleisön tietoon näin mielipidekirjoituksessa, jotta päättäjät ymmärtävät pienen kyläkoulun merkityksen tulevaisuuden näkökulmasta.
Mitä kaikkea hyvää voimmekaan yhdessä kuntaan saada aikaan, jos edistämme kouluissa yhteisöllisyyttä ja yksilön vahvan itsetunnon kehittymistä?
Anniina Haimakka (kok.)
äiti
vastaava sairaanhoitaja
Askainen