JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mielipiteet
16.1.2025 9.47

Lukijalta: Arvoisat Saloniemi ja Pappila, puhutaan kaupungeista

Ar­voi­sat Sa­lo­nie­mi ja Pap­pi­la, kii­tän tei­tä tär­ke­äs­tä kes­kus­te­lus­ta hii­li­nie­luis­ta ja il­mas­to­työs­tä (V-SS 19.12.2024). Olem­me yh­tä miel­tä sii­tä, et­tä mo­ni­muo­toi­suu­den suo­je­lus­ta ja hii­len­si­don­nas­ta on mak­set­ta­va met­sä­no­mis­ta­jil­le kun­nol­li­nen kor­vaus. Tätä pe­ri­aa­tet­ta tu­li­si laa­jen­taa, mut­ta sa­mal­la tois­tan huo­le­ni sii­tä, et­tä kes­kus­te­lu si­vuut­taa kau­pun­gis­tu­mi­sen roo­lin il­mas­tok­rii­sin juu­ri­syy­nä -ku­ten myös kir­joi­tuk­sen­ne Va­kas­sa 13.1.2025.

Il­mas­to­kes­kus­te­lu on kes­kit­ty­nyt lii­an yk­si­puo­li­ses­ti maa­seu­tuun ja met­siin. Täl­lä het­kel­lä Hel­sin­gis­sä kes­ki­mää­räi­set asu­kas­koh­tai­set pääs­töt ylit­tä­vät ne­lin­ker­tai­ses­ti mää­rän, joka mah­tui­si Pa­rii­sin il­mas­to­so­pi­muk­sen ra­joi­hin. Tämä si­säl­tää myös ku­lu­tuk­ses­ta ai­heu­tu­vat pääs­töt ja ko­ros­taa kau­pun­kien vas­tuu­ta il­mas­tok­rii­sin rat­kai­se­mi­ses­sa (HS 1.1.2025). Vuon­na 2024 il­mas­to oli koko vuo­den ajan kes­ki­mää­rin 1,5 as­tet­ta läm­pi­mäm­pi kuin esi­te­ol­li­se­na ai­ka­na – ai­ka­na, jol­loin ta­lous ei vie­lä pyö­ri­nyt fos­sii­lis­ten polt­to­ai­nei­den va­ras­sa. Ja ai­van oi­kein to­te­at­te, et­tä il­mas­to­muu­tok­sen syy­nä ovat fos­sii­li­sen ener­gi­an pol­tos­ta il­ma­ke­hään muu­ta­man sa­dan vuo­den ai­ka­na ker­ty­neet hii­liyh­dis­teet.

Väit­teen­ne, et­tei syyl­li­siä tu­li­si et­siä kau­pun­geis­ta, kos­ka te­ol­lis­tu­mi­sen hyö­dyt ovat ja­kau­tu­neet kai­kil­le, ei ole paik­kan­sa­pi­tä­vä. Vuon­na 2020 Suo­men asu­kas­koh­tai­nen BKT oli kes­ki­mää­rin 43 049 eu­roa, mut­ta Hel­sin­gis­sä se oli pe­rä­ti 147 866 eu­roa asu­kas­ta koh­den. Tämä osoit­taa, et­tä kau­pun­kien ta­lou­del­li­nen pai­no­ar­vo on huo­mat­ta­vas­ti suu­rem­pi, mikä hei­jas­tuu myös nii­den pääs­tö- ja re­surs­si­ku­lu­tuk­sen ta­soon. Kau­pun­git ovat mer­kit­tä­viä pääs­tö­jen ja re­surs­sien ku­lu­tuk­sen läh­tei­tä, mut­ta nii­den ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia kä­si­tel­lään usein vä­hem­män kriit­ti­ses­ti kuin met­sien käyt­töä, vaik­ka kau­pun­kien vai­ku­tuk­set luon­non­va­ro­jen ku­lu­tuk­seen ovat glo­baa­lis­ti mer­kit­tä­viä.

Met­sä­e­ko­no­mi­an ja met­sä­po­li­tii­kan pro­fes­so­ri Maa­rit Kal­li­on tut­ki­mus­hank­keen alus­ta­vat tu­lok­set osoit­ta­vat, et­tä EU:n met­sän­hak­kui­den vä­hen­tä­mi­nen voi­si siir­tää hak­kui­ta troop­pi­siin mai­hin, jois­sa met­sien suo­je­lu on hei­kom­paa. Tämä niin sa­not­tu hak­kuu­vuo­to ei vain hei­ken­nä bi­o­di­ver­si­teet­tiä, vaan li­sää myös glo­baa­le­ja pääs­tö­jä. Met­sien mer­ki­tys­tä il­mas­to­työs­sä ei voi kiis­tää, mut­ta kau­pun­gis­tu­mi­sen roo­lia il­mas­tok­rii­sis­sä kä­si­tel­lään vain har­voin.

Be­to­ni on ra­ken­nus­ma­te­ri­aa­li, joka val­mis­te­taan se­koit­ta­mal­la se­ment­tiä, vet­tä, hiek­kaa ja usein li­sä­ai­nei­ta. Se on toi­sek­si eni­ten maa­pal­lol­la käy­tet­ty ai­ne ve­den jäl­keen, ja sen tuo­tan­to ai­heut­taa huo­mat­ta­van osan hii­li­di­ok­si­di­pääs­töis­tä. Pel­käs­tään se­ment­ti­te­ol­li­suus vas­taa jopa 2,8 mil­jar­din ton­nin CO2-pääs­töis­tä vuo­sit­tain, mikä te­ki­si sii­tä maa­il­man kol­man­nek­si suu­rim­man pääs­tö­jen tuot­ta­jan, jos se oli­si val­tio (The Gu­ar­di­an, 25.2.2019).

Kun­ta­nie­lu -han­ke, jos­sa Suo­men ym­pä­ris­tö­kes­kus (SYKE) yh­teis­työs­sä mm. Tu­run, Es­poon, Lah­den ja Jo­en­suun kau­pun­kien kans­sa par­hail­laan sel­vit­tää maan­käyt­tö­sek­to­rin net­to­nie­lu­ja ja yrit­tää luo­da pe­rus­taa kun­ta­ta­son kom­pen­saa­ti­o­toi­min­nal­le ta­voit­tee­na kau­pun­kien hii­li­neut­raa­lius, hei­jas­taa sa­maa kau­pun­ke­ja suo­si­vaa vi­nou­maa, jos­sa kau­pun­git pyr­ki­vät siir­tä­mään vas­tuun­sa hii­len­si­don­nas­ta lä­hei­sel­le maa­seu­dul­le alu­eel­li­sen yh­teis­työn ni­mis­sä.

Tämä on vas­tuun ul­kois­ta­mis­ta, ja muis­tut­taa pyr­ki­mys­tä teh­dä maa­seu­dus­ta kes­kus­kau­pun­kien nau­tin­ta-alue il­man, et­tä kau­pun­git kan­ta­vat omia vel­voit­tei­taan. Oli­sin toi­vo­nut Teil­tä aja­tuk­sia kau­pun­kien ra­ken­ta­mi­seen käy­te­tys­tä se­men­tis­tä, te­räk­ses­tä, la­sis­ta ja as­fal­tis­ta? On­ko to­del­la niin, et­tä kau­pun­kien suun­nas­ta ei rat­kai­su­ja tule et­siä ja et­tä näi­den ma­te­ri­aa­lien kau­pun­geil­le tuo­ma hyö­ty sekä käy­tet­ty fos­sii­li­nen ener­gia on ja­et­tu ta­sa­puo­li­ses­ti myös maa­seu­dul­le? Toi­von, et­tä avaat­te nä­ke­myk­sen­ne myös kau­pun­kien roo­lis­ta.

Ny­kyi­nen kau­pun­ki­po­li­tiik­ka on li­säk­si mer­kit­tä­väs­ti hei­ken­tä­nyt puu­ta suo­si­vaa ra­ken­ta­mis­ta, joka voi­si toi­mia tär­ke­ä­nä hii­li­va­ras­to­na. Pa­ras hii­li­va­ras­to on ra­ken­teis­sa, ku­ten puu­ra­ken­tei­sis­sa ta­lois­sa, mut­ta be­to­ni­po­li­tii­kan suo­si­mi­nen ja puu­ta hyö­dyn­tä­vän oma­ko­ti­ta­lo­kaa­voi­tuk­sen jy­rää­mi­nen ovat teh­neet täs­tä ta­voit­tees­ta vai­ke­as­ti saa­vu­tet­ta­van. Puun käyt­tö ra­ken­ta­mi­ses­sa ei ai­no­as­taan vä­hen­nä pääs­tö­jä, vaan li­sää myös pit­kä­ai­kai­sia hii­li­va­ras­to­ja. Kau­pun­gis­tu­mi­sen myö­tä ra­ken­nus­ma­te­ri­aa­lien va­lin­to­jen tu­li­si kes­kit­tyä ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­siin rat­kai­sui­hin, jot­ka edis­tä­vät sekä eko­lo­gi­suut­ta et­tä hii­len­si­don­taa.

Nä­ke­myk­sem­me hak­kui­den mää­räs­tä ei­vät ole yh­te­ne­vät, mut­ta toi­von, et­tä meil­lä on yh­tei­nen halu kes­kus­tel­la kau­pun­gis­tu­mi­sen tuo­mis­ta on­gel­mis­ta il­mas­tok­rii­sin kes­ki­ös­sä. Sik­si kes­kus­te­lun pai­no­pis­tet­tä on siir­ret­tä­vä met­sis­tä kau­pun­gis­tu­mi­sen on­gel­miin. Kau­pun­kien on kan­net­ta­va vas­tuun­sa il­mas­to­työs­sä sen si­jaan, et­tä ne siir­tä­vät vel­voit­teen­sa muil­le pu­hu­mal­la hii­li­neut­raa­liu­des­ta. Pääs­tö­jen vä­hen­tä­mi­ses­sä ei ole ai­kaa hu­kat­ta­vak­si.

Pek­ka Myl­ly­mä­ki

Näköislehdet

Kysely