Vanhustyön ammattilaisena näen päivittäin, kuinka oikea-aikaiset ja ennaltaehkäisevät palvelut voivat parantaa ikäihmisten elämänlaatua ja vähentää raskaamman hoivan tarvetta. Meidän on pidettävä huolta siitä, että jokainen ikääntyvä saa tarvitsemansa tuen ajoissa, ei vasta sitten, kun arjessa selviytyminen on jo vaikeutunut.
Liikunta, sosiaalinen osallistuminen ja kotona asumista tukevat palvelut, kuten kotihoito ja kuntoutus, ovat keskeisiä keinoja ikäihmisten hyvinvoinnin turvaamisessa. Esimerkiksi muistisairauksien varhainen tunnistaminen ja asianmukainen tuki mahdollistavat itsenäisen elämän pidempään. Yksinäisyyteen puuttuminen ja yhteisöllisyyden vahvistaminen ovat myös olennaisia keinoja ehkäistä niin fyysistä kuin psyykkistäkin haurastumista.
Ennaltaehkäisevät palvelut eivät ole vain kustannus, vaan investointi parempaan ja inhimillisempään vanhuuteen. Kun panostamme ajoissa hyvinvointiin, kevennämme myöhempää hoivataakkaa ja varmistamme, että jokaisella ikäihmisellä on mahdollisuus hyvään elämään.
Meidän kaikkien vastuu on varmistaa, että vanhuus on turvallinen, arvokas ja hyvinvoiva elämänvaihe niin nykyisille kuin tuleville sukupolville.
Jenni Majasuo (sd.)
Muistipäivätoiminnan ohjaaja
Etsivän vanhustyön järjestötyöntekijä
Masku