Ympäristössämme tapahtuu muutoksia niin hitaasti, ettei niihin tule reagoitua ajallaan. Milloin on oikea hetki ottaa todesta: vaikkapa se, että ilmasto on maapallolla lämmennyt 1,5 astetta runsaassa 100 vuodessa? Milloin ruveta itse tekemään ympäristötekoja tai liittyä Elokapinaan osoittamaan mieltään?
Oikeasti ilmastokriisi on maapallon suurin uhka. Viime vuosi oli historian lämpimin suurine sään ääri-ilmiöineen. Oli helleaaltoja, kuivuutta maastopaloineen, rankkasateita, hirmumyrskyjä ja kohta alkaa ilmastopakolaisuus. Arjen keskellä IPCC:n ilmastotavoitteet ovat liian etäisiä ja abstrakteja. Juuri nyt on suurempiakin murheita. Miten saada sota Ukrainassa loppumaan, Putin tuomiolle sotarikoksistaan sekä Trump hoitoon ja holhoukseen?
Pohjoiset alueet lämpenevät keskimäärin enemmän kuin maapallo muualla. Meillä keskilämpötila on noussut 1950-luvulta kahdella asteella ja talvisin neljällä. On uskomatonta, miten suuria muutoksia varsinkin talvisäissä sodan jälkeen syntyneet olemme kokeneet. Itse muistan, miten 1950-luvun alussa kirkkoreessä ajettiin Kalantiin joulukirkkoon. Tuolloin kaikki lammet ja järvet jäätyivät jo lokakuussa ja pysyvä lumi tuli useimmiten marraskuussa.
Muutos tapahtui 1960-luvun alussa. Koulussani ei voitu parina talvena järjestää hiihtokilpailuja lumen puuttuessa. Oli toki poikkeuksia, kuten vuosi 1966, jolloin oli kunnon pakkastalvi ja lunta niin paksulti, että monet suulit notkahtivat.
Vielä 1970-luvun lopulla järjestettiin Vakka-Suomen laturetkiä välillä Kalanti-Laitila-Vehmaa-Kalanti. Seuraavalle vuosikymmenelle tultaessa ne piti lopettaa, kun lumesta ei ennakkoon ollut varmuutta. Sen jälkeen tehtiin vain paikallisia hiihtolenkkejä säävarauksella. Tämä talvi on historian lämpimin ja vähälumisin eikä kertaakaan ole voitu hiihtää ulkona.
Jollet ole huomannut talvien lämpenemistä, niin konkreettisimmin ilmastomuutos näkyy ympärillämme luontokatona eli elonkirjon vähenemisenä. Suomen kaikista eliölajeista 12 prosenttia on uhanalaisia. Monet lajit taantuvat, niiden kannat vähenevät tai kuolevat sukupuuttoon.
Jokainen luonnossa liikkuva on nähnyt ketojen vähenemisen ja sen myötä monen tutun kasvin hävinneen. Kuovin huutoa kuulee enää harvoin eikä ole kottaraisia, varpusia eikä pääskysiä vanhaan malliin. Saaristossa on käynyt lähes totaalinen vesilintujen kato, joka tosin johtuu myös villiminkeistä.
Tiedämme ilmaston lämpenemisen johtuvan ennen muuta fossiilisten polttoaineiden käytöstä, kasvihuonekaasuista, typpioksidista ja metaanista. Samoin metsien ja muiden hiilinielujen vähenemisestä. Tiedämme syyt ilmaston lämpenemiseen, samoin keinot lämpenemisen hidastamiseen. Meidän tulee toimia jo tänään eikä jättää asiaa huomiseen. Kauniit puheet eivät laske yhtään astetta maapallon lämpöä. Tarvitaan tekoja nyt.
Uudenkaupungin valtuusto päättää 31.3. ensimmäisestä ilmasto- ja ympäristöohjelmasta vuosiksi 2025–2028. Seuraa, onko sinun edustajasi valmis jättämään ympäristön lapsillemme parempana kuin millaisena sen itse aikanaan sai. Kunta on juuri oikea päätöksenteon taso ilmastopolitiikassa. Ovathan esimerkiksi rakentaminen, asuminen, liikenne, energiaratkaisut, jäte- ja vesihuolto kunnan päätösvallassa.
Tarmo Kangas
kaupunginvaltuutettu (kok.)
Uusikaupunki