Sote-uudistuksen jälkeen kuntien valtionosuuksista vähennettiin yhtä paljon kuin kunnat itse maksoivat järjestämistään sote-palveluista ennen uudistusta. Jokseenkin syrjäisessä saaristokunnassamme, jossa ikärakenne on vielä muuta Suomea enemmän päälaellaan, sote-palveluiden järjestäminen on ollut suhteellisen kallista.
Kustavissa silti onnistuttiin itse järjestämään asiat hyvin ja se tietysti maksoi suhteellisen paljon. Niinpä valtionosuutemme meni kovastikin pakkaselle.
Saaristolaissa sanotaan, että valtion on pyrittävä turvaamaan saariston kiinteä asutus luomalla väestölle riittävät mahdollisuudet toimeentuloon, liikkumiseen ja peruspalvelujen saantiin. Valtionosuuksia maksetaan, jotta kunta pystyy järjestämään palveluita.
Aika ristiriitaista, että esimerkiksi vuonna 2023 Kustavi maksoi valtiolle valtionosuuksia noin 355 000 euroa. Siinä ei paljon saaristolisä lämmittänyt. Sote-uudistus vei Kustavista palveluita ja me vielä joudumme maksamaan siitä. Että sellainen lakiin perustuva erityisstatus saaristokunnalle.
Kustavilla voi olla rikkaan kunnan maine, mutta ei se todellisuudessa kovin rikas ole, vaikka taloudesta sinänsä hyvää huolta on pidettykin. Kunnalla on myös edessä useita elinvoiman kannalta aivan välttämättömiä kiinteistöinvestointeja. On täysin kohtuutonta, että meitä rankaistaan vuosia siitä, että ollessamme aiemmin itse vastuussa sote-palveluiden järjestämisestä panostimme niihin ja hoidimme ne kunnolla.
Periaatteessa asia on nyt niin, että maksamme valtiolle edelleenkin siitä, että hyvinvointialue laskee paikallista palvelutasoa. Sote-uudistusta tuskin enää saadaan peruttua, mutta valtionosuusjärjestelmän muutos on saatava pian.
Meeri Tengström
Kustavi