Sota-aikana ja vähän vielä sen jälkeenkin maito ajettiin Suomessa meijereihin hevosilla, kun kaikki kuorma-autot otettiin puolustusvoimille. Ajureina olivat pääasiassa nuoret naiset ja muutamat alaikäiset pojat. Kalannin meijeri oli käynnissä vuoden jokaisena päivänä joulupäivää lukuun ottamatta.
Olin maidonajossa mukana kesästä 1941 lähtien, jolloin jatkosota alkoi, alussa meillä työssä olleen 17-vuotiaan pojan kanssa ja myöhemmin yksin. Olin silloin 12-vuotias. Ensimmäiset maitokannut haettiin kello 7 Santtion Anttilasta, sitten Santtion Konnulta ja sen jälkeen Maunulta, johon tuotiin maito myös Kytämäen Nurmelasta.
Vahteruksesta maidot tulivat yhdeltä isolta maitopukilta kylän risteyksestä. Sitten otettiin maito matkan varrelta Lehtoselta kylän rajalta, sen jälkeen Heikkilästä. Kuulin Heikkilän pojilta kansakoulun aikana runon:
Haarmani Allil ol lehm ja se nimi ol Ruska,
siit ol nii mone prässi ja tuska,
ko isoflik Verna joi kaik maito ja kerma
ete vähäflik Hilkka saanu yht maitotilkka.
Tätä kylän osaa kutsuttiin silloin Met-Vemaniksi (met tarkoittaa metsää). En tiedä taustoista, mutta tästä olisi tarinaa enemmänkin. Viimeinen maitokannu tuli Koskentakaa.
Maidon lähettäjiä näissä kylissä oli 21 ja maitoa ajettiin joka päivä. Meillä ja Santtion Konnulla oli vuoro joka seitsemäs päivä, toisilla oli joka toinen viikko tai kerran kuukaudessa. Se joka meni sunnuntaina, meni myös maanantaina. Näin vuoro siirtyi seuraavalla viikolla yhden viikonpäivän eteenpäin.
Kesällä ajettiin kärryillä, talvella reellä. Laitumien riukuaidat teiden reunoilla lisäsivät lumen kinostumista tielle. Teitä ei aurattu, mutta hevosilla pääsi aina. Silloin ei ollut sadevaatteita ja joskus kastui läpimäräksi. Kovalla pakkasella pärjäsi, kun käveli kuorman vieressä. Matka oli yhteen suuntaan 14 kilometriä. Silloin ei metsissä ollut susia, mutta tiedettiin, että desantteja voisi olla.
Meijerillä maidon punnituksessa kannut piti tyhjentää isännöitsijän kirjan järjestyksen mukaan. Maitokannuja oli erikokoisia, suurimpien tilavuus oli 60 litraa. Meijerin naiset auttoivat meitä nuorempia maidonajureita kuorman purkamisessa. Astiat ja koneet desinfioitiin höyryllä. Höyryä ei tahtonut tulla tarpeeksi. Polttoaineena käytetyt halot olivat usein tuoreita. Tästä kai johtui, että iäkäs koneenkäyttäjä oli hermostunut ja purki kiukkuaan meijerin naistyöntekijöihin ja joskus meihin ajureihin.
Kerran meijerin pihalla yksi vanhempi mies, jota en tuntenut, sanoi minulle: Sinulla on toinen hevosruoma pidempi. En vastannut, mutta ajattelin, että se on pieni asia asioiden kokonaisuudessa. Silloin ei saanut mänttinahkaa ja olin tilapäisratkaisuna laittanut ruomat silloisella paperiköydellä, joka venyi epätasaisesti.
Nykyisen paloaseman vieressä entisellä suojeluskunnan urheilukentällä oli pressuilla tehty hevosten kapitalli. Hevosten päät olivat ulkona ja sisällä kärytettiin jotain. ITeihmettelin silloin, miksi hevoset tuodaan sotarintamalta tänne hoidettaviksi.
Meijerin katolla pyörivä ilmastointilaite, jossa silloin oli teksti Patentti Savonius. Näyttää pyörivän edelleen, tosin ruostuneena.
Meijerin puomissa oli joka päivä yli 30 hevosta, kun odotettiin maidon kulkua separaattoreiden läpi, jossa kerma erotettiin maidosta voin valmistusta varten. Takaisin tullessa kaikki maitokannut palautettiin lähtöpaikkaansa, osa tyhjinä, osassa oli pluttanaa eli kuorittua maitoa, jota käytettiin sikojen ruokintaan.
Maidonkuljettaja toi kerran kuukaudessa maitotilin, joka oli kirjekuoressa. Kirjeet oli liimattu ja sisällä oli seteleitä ja kolikoita. Tilit piti hakea kirkonkylän osuuskassasta. Maidonkuljettajat toivat Lahden kauppoihin myytävän voin. Kerran minulla oli voita 52 kiloa kauppoihin. Vaikka silloin oli säännöstelyn aika, niin kylissä oli kuitenkin paljon väkeä.
Maidonajo hevosilla kesti kesäkuusta 1941 helmikuuhun 1947. Pietilän ajovuoro oli kerran viikossa. En ole kaikkia näitä vuoroja ajanut, mutta suurimman osan.
Leskiemäntä Saimi Kontu oli aamulla aina paikalla, kun hain maitoa heidän navettansa edestä. Jälkeenpäin olen ajatellut, seurasiko hän sitä, kuinka poika selviää.
Talvisin reellä kulkiessa kuorman pystyssä pitämisessä oli lumikinosten takia monta kertaa vaikeuksia. Kerran kävikin niin, että koko maitokuorma kaatui ja maidot menivät hankeen. Pelkäsin, joudunko maksamaan kaikki. Jonkinlaista keskustelua käytiin, mutta Saimi Kontu sanoi, ettei mitään arvitse korvata.
Kauno Pietilä
Kalanti