JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mielipiteet
13.2.2025 12.00

Lukijalta: Maidonajo meijeriin sota-aikana

Sota-ai­ka­na ja vä­hän vie­lä sen jäl­keen­kin mai­to ajet­tiin Suo­mes­sa mei­je­rei­hin he­vo­sil­la, kun kaik­ki kuor­ma-au­tot otet­tiin puo­lus­tus­voi­mil­le. Aju­rei­na oli­vat pää­a­si­as­sa nuo­ret nai­set ja muu­ta­mat alai­käi­set po­jat. Ka­lan­nin mei­je­ri oli käyn­nis­sä vuo­den jo­kai­se­na päi­vä­nä jou­lu­päi­vää lu­kuun ot­ta­mat­ta.

Olin mai­do­na­jos­sa mu­ka­na ke­säs­tä 1941 läh­tien, jol­loin jat­ko­so­ta al­koi, alus­sa meil­lä työs­sä ol­leen 17-vuo­ti­aan po­jan kans­sa ja myö­hem­min yk­sin. Olin sil­loin 12-vuo­ti­as. En­sim­mäi­set mai­to­kan­nut ha­et­tiin kel­lo 7 Sant­ti­on Ant­ti­las­ta, sit­ten Sant­ti­on Kon­nul­ta ja sen jäl­keen Mau­nul­ta, jo­hon tuo­tiin mai­to myös Ky­tä­mä­en Nur­me­las­ta.

Vah­te­ruk­ses­ta mai­dot tu­li­vat yh­del­tä isol­ta mai­to­pu­kil­ta ky­län ris­teyk­ses­tä. Sit­ten otet­tiin mai­to mat­kan var­rel­ta Leh­to­sel­ta ky­län ra­jal­ta, sen jäl­keen Heik­ki­läs­tä. Kuu­lin Heik­ki­län po­jil­ta kan­sa­kou­lun ai­ka­na ru­non:

Haar­ma­ni Al­lil ol lehm ja se nimi ol Rus­ka,

siit ol nii mone präs­si ja tus­ka,

ko isof­lik Ver­na joi kaik mai­to ja ker­ma

ete vä­häf­lik Hilk­ka saa­nu yht mai­to­tilk­ka.

Tätä ky­län osaa kut­sut­tiin sil­loin Met-Ve­ma­nik­si (met tar­koit­taa met­sää). En tie­dä taus­tois­ta, mut­ta täs­tä oli­si ta­ri­naa enem­män­kin. Vii­mei­nen mai­to­kan­nu tuli Kos­ken­ta­kaa.

Mai­don lä­het­tä­jiä näis­sä ky­lis­sä oli 21 ja mai­toa ajet­tiin joka päi­vä. Meil­lä ja Sant­ti­on Kon­nul­la oli vuo­ro joka seit­se­mäs päi­vä, toi­sil­la oli joka toi­nen viik­ko tai ker­ran kuu­kau­des­sa. Se joka meni sun­nun­tai­na, meni myös maa­nan­tai­na. Näin vuo­ro siir­tyi seu­raa­val­la vii­kol­la yh­den vii­kon­päi­vän eteen­päin.

Ke­säl­lä ajet­tiin kär­ryil­lä, tal­vel­la reel­lä. Lai­tu­mien riu­ku­ai­dat tei­den reu­noil­la li­sä­si­vät lu­men ki­nos­tu­mis­ta tiel­le. Tei­tä ei au­rat­tu, mut­ta he­vo­sil­la pää­si ai­na. Sil­loin ei ol­lut sa­de­vaat­tei­ta ja jos­kus kas­tui lä­pi­mä­räk­si. Ko­val­la pak­ka­sel­la pär­jä­si, kun kä­ve­li kuor­man vie­res­sä. Mat­ka oli yh­teen suun­taan 14 ki­lo­met­riä. Sil­loin ei met­sis­sä ol­lut su­sia, mut­ta tie­det­tiin, et­tä de­sant­te­ja voi­si ol­la.

Mei­je­ril­lä mai­don pun­ni­tuk­ses­sa kan­nut piti tyh­jen­tää isän­nöit­si­jän kir­jan jär­jes­tyk­sen mu­kaan. Mai­to­kan­nu­ja oli eri­ko­koi­sia, suu­rim­pien ti­la­vuus oli 60 lit­raa. Mei­je­rin nai­set aut­toi­vat mei­tä nuo­rem­pia mai­do­na­ju­rei­ta kuor­man pur­ka­mi­ses­sa. As­ti­at ja ko­neet de­sin­fi­oi­tiin höy­ryl­lä. Höy­ryä ei tah­to­nut tul­la tar­peek­si. Polt­to­ai­nee­na käy­te­tyt ha­lot oli­vat usein tuo­rei­ta. Täs­tä kai joh­tui, et­tä iä­käs ko­neen­käyt­tä­jä oli her­mos­tu­nut ja pur­ki kiuk­ku­aan mei­je­rin nais­työn­te­ki­jöi­hin ja jos­kus mei­hin aju­rei­hin.

Ker­ran mei­je­rin pi­hal­la yk­si van­hem­pi mies, jota en tun­te­nut, sa­noi mi­nul­le: Si­nul­la on toi­nen he­vos­ruo­ma pi­dem­pi. En vas­tan­nut, mut­ta ajat­te­lin, et­tä se on pie­ni asia asi­oi­den ko­ko­nai­suu­des­sa. Sil­loin ei saa­nut mänt­ti­nah­kaa ja olin ti­la­päis­rat­kai­su­na lait­ta­nut ruo­mat sil­loi­sel­la pa­pe­ri­köy­del­lä, joka ve­nyi epä­ta­sai­ses­ti.

Ny­kyi­sen pa­lo­a­se­man vie­res­sä en­ti­sel­lä suo­je­lus­kun­nan ur­hei­lu­ken­täl­lä oli pres­suil­la teh­ty he­vos­ten ka­pi­tal­li. He­vos­ten päät oli­vat ul­ko­na ja si­säl­lä kä­ry­tet­tiin jo­tain. ITeih­met­te­lin sil­loin, mik­si he­vo­set tuo­daan so­ta­rin­ta­mal­ta tän­ne hoi­det­ta­vik­si.

Mei­je­rin ka­tol­la pyö­ri­vä il­mas­toin­ti­lai­te, jos­sa sil­loin oli teks­ti Pa­tent­ti Sa­vo­nius. Näyt­tää pyö­ri­vän edel­leen, to­sin ruos­tu­nee­na.

Mei­je­rin puo­mis­sa oli joka päi­vä yli 30 he­vos­ta, kun odo­tet­tiin mai­don kul­kua se­pa­raat­to­rei­den läpi, jos­sa ker­ma ero­tet­tiin mai­dos­ta voin val­mis­tus­ta var­ten. Ta­kai­sin tul­les­sa kaik­ki mai­to­kan­nut pa­lau­tet­tiin läh­tö­paik­kaan­sa, osa tyh­ji­nä, osas­sa oli plut­ta­naa eli kuo­rit­tua mai­toa, jota käy­tet­tiin si­ko­jen ruo­kin­taan.

Mai­don­kul­jet­ta­ja toi ker­ran kuu­kau­des­sa mai­to­ti­lin, joka oli kir­je­kuo­res­sa. Kir­jeet oli lii­mat­tu ja si­säl­lä oli se­te­lei­tä ja ko­li­koi­ta. Ti­lit piti ha­kea kir­kon­ky­län osuus­kas­sas­ta. Mai­don­kul­jet­ta­jat toi­vat Lah­den kaup­poi­hin myy­tä­vän voin. Ker­ran mi­nul­la oli voi­ta 52 ki­loa kaup­poi­hin. Vaik­ka sil­loin oli sään­nös­te­lyn ai­ka, niin ky­lis­sä oli kui­ten­kin pal­jon vä­keä.

Mai­do­na­jo he­vo­sil­la kes­ti ke­sä­kuus­ta 1941 hel­mi­kuu­hun 1947. Pie­ti­län ajo­vuo­ro oli ker­ran vii­kos­sa. En ole kaik­kia näi­tä vuo­ro­ja aja­nut, mut­ta suu­rim­man osan.

Les­kie­män­tä Sai­mi Kon­tu oli aa­mul­la ai­na pai­kal­la, kun hain mai­toa hei­dän na­vet­tan­sa edes­tä. Jäl­keen­päin olen aja­tel­lut, seu­ra­si­ko hän sitä, kuin­ka poi­ka sel­vi­ää.

Tal­vi­sin reel­lä kul­kies­sa kuor­man pys­tys­sä pi­tä­mi­ses­sä oli lu­mi­ki­nos­ten ta­kia mon­ta ker­taa vai­keuk­sia. Ker­ran kä­vi­kin niin, et­tä koko mai­to­kuor­ma kaa­tui ja mai­dot me­ni­vät han­keen. Pel­kä­sin, jou­dun­ko mak­sa­maan kaik­ki. Jon­kin­lais­ta kes­kus­te­lua käy­tiin, mut­ta Sai­mi Kon­tu sa­noi, et­tei mi­tään ar­vit­se kor­va­ta.

Kau­no Pie­ti­lä

Ka­lan­ti

Näköislehdet

Kysely