Keskustelu alkoholipolitiikasta käy jälleen vilkkaana, mutta yksi näkökulma jää usein liian vähälle huomiolle: lasten ja nuorten alkoholinkäytön aloitusikä. Tutkimukset osoittavat selkeästi, että varhainen alkoholinkäytön aloittaminen on merkittävä riskitekijä myöhemmille päihdeongelmille ja mielenterveyshäiriöille.
Alle 15-vuotiaana alkoholia käyttämään alkavien juomatavat ovat humalahakuisempia kuin myöhemmin aloittaneilla. Heillä esiintyy aikuisena huomattavasti enemmän alkoholin ongelmakäyttöä, ja riski huumekokeiluihin sekä huumeriippuvuuden kehittymiseen kasvaa merkittävästi.
Lisäksi varhain aloitettu alkoholinkäyttö vaikuttaa suoraan nuoren aivojen kehitykseen. Se voi heikentää muistia, oppimiskykyä ja sosiaalisia taitoja, mikä altistaa riskikäyttäytymiselle ja mielenterveyden häiriöille. Ei ole sattumaa, että nuoret rikoksentekijät ovat usein aloittaneet alkoholinkäytön jo varhaisessa iässä.
Tutkimusnäyttö on kiistatonta: mitä myöhemmäksi alkoholin käytön aloittaminen lykkääntyy – mieluiten aikuisuuteen asti – sitä pienempi on riski sairastua erilaisiin päihteisiin liittyviin sairauksiin ja kehityshäiriöihin. Paras valinta terveyden kannalta on käyttää alkoholia kohtuullisesti tai pidättäytyä kokonaan päihteistä.
Tämän vuoksi kunnissa ja hyvinvointialueilla tulisi panostaa vahvemmin matalan kynnyksen päihdevalistukseen ja ennaltaehkäiseviin toimiin. Tiedon jakamisen ja varhaisen puuttumisen tulee tapahtua siellä, missä lapset ja nuoret liikkuvat: kouluissa, harrastuksissa ja perheneuvoloissa. Lisäksi sosiaalisen median merkitys on kasvanut, ja siellä toimivien vaikuttajien rooli tiedon välittäjinä tulisi tunnistaa nykyistä paremmin. Vanhempien tukeminen on myös ensiarvoisen tärkeää, sillä perheet ovat avainasemassa nuorten päihdekäyttäytymisen ehkäisyssä.
On selvää, että meidän tulisi tehdä kaikkemme ehkäistäksemme nuorten alkoholinkäytön varhaista aloittamista. Siksi alkoholin myynnin lisääminen elintarvikeliikkeisiin tai kotimyyntiin salliminen ei ole perusteltua. Se vain kasvattaisi mahdollisuuksia alkoholin liian varhaiseen kokeiluun. Tutkimustieto puhuu puolestaan: alkoholin saatavuuden lisääminen ei ole ratkaisu, vaan ongelmien syventäjä.
Mari Lahti
terveystieteiden tohtori
aluevaltuutettu
Turun SDP:n puheenjohtaja