Varsinais-Suomen kuntien elinvoima tarvitsee toimivia peruspalveluita, sujuvaa liikennettä ja järkevää päätöksentekoa. Asukkaat maksavat palvelunsa verorahoillaan ja ansaitsevat vastinetta rahalleen, ei byrokratiaa tai tehottomuutta. Sote-palvelut lähelle ja ajoissa Hyvinvointialueen on pidettävä huolta siitä, että jokainen saa hoitoa oikea-aikaisesti ja mahdollisimman läheltä.
Sairaaloiden ja terveyskeskusten toiminta on turvattava, eikä peruspalveluita saa keskittää vain suuriin kaupunkeihin. Ensihoidon ja pelastustoimen resurssit on varmistettava koko alueella.
Digipalvelut voivat täydentää sote-palveluita, mutta ne eivät saa korvata lähivastaanottoja. Kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää sähköisiä palveluita. Ikäihmisten, vammaisten ja muiden erityisryhmien tarpeet on huomioitava. Liikkuvat palvelut, kuten lääkäri- ja hoitajakäynnit, voivat olla kuitenkin täydentävä tapa turvata hoitoon pääsy harvemmin asutuilla alueilla.
Mynämäen keskustan, Kasitien ja Kustavintien varren turvallisuus ja viihtyisyys ovat tärkeitä niin asukkaille kuin yrityksille. Kevyen liikenteen reittejä ja turvallisia liittymiä on kehitettävä, jotta alue houkuttelee matkailijoita ja yrityksiä. Kyläkeskusten elinvoimaisuus on varmistettava.
Kannatan lämpimästi Turku–Uusikaupunki-lähijunaa, joka tukisi työssäkäyntiä, opiskelua ja yritystoimintaa Mynämäessä ja muilla radan varren paikkakunnilla. Joukkoliikenteen kehittämisessä ei saa unohtaa pienempiä kuntia. Liikenteen suunnittelussa on asetettava alueen asukkaiden ja yritysten tarpeet etusijalle.
Koulut ovat kunnan elinvoiman perusta. Perusopetuksen on säilyttävä lähellä koteja, jotta lapsiperheet voivat jäädä alueelle. Koulutusratkaisujen on perustuttava pitkän aikavälin kehitykseen, ei lyhytnäköisiin säästöihin.
Koulutuksen laadusta ja saavutettavuudesta tinkiminen ajaa perheet pois, heikentää vetovoimaa ja rapauttaa koko kunnan tulevaisuuden.
Asuntotarjonta vaikuttaa kunnan elinvoimaan. Kaikki eivät halua asua omakotitalossa tai edes omistusasunnossa. Siksi Mynämäessä ja muissa kunnissa on lisättävä vuokra-asuntojen tarjontaa. Tämä voidaan toteuttaa kaavoitusta ja kunnallistekniikkaa kehittämällä sekä luomalla kannustimia rakentajille ja sijoittajille. Ilman monipuolista asuntotuotantoa ei voida houkutella uusia asukkaita ja osaavaa työvoimaa.
Kuntatalouden on oltava kestävällä pohjalla, mutta säästöjä ei tule tehdä tärkeiden palveluiden kustannuksella. Päätöksenteon on oltava avointa ja kuntalaisten ääntä on kuultava. Liian usein päätökset tehdään suljettujen ovien takana ja veronmaksajien rahoja käytetään tehottomasti.
Julkinen rahankäyttö on asetettava kriittiseen tarkasteluun, ja rahan on mentävä sinne, missä se parhaiten palvelee kuntalaisia.
Kansalaiset tarvitsevat päättäjiä, jotka ajavat koko maakunnan etua, ei vain omia taustaryhmiään tai ideologisia tavoitteitaan. Olen aina tehnyt työtä ja yhteistyötä Varsinais-Suomen parhaaksi yli puolue- ja kuntarajojen.
Päätökset on tehtävä faktojen perusteella. Varmista äänestämällä, että palvelut säilyvät, liikenne toimii ja kunnat pysyvät elinvoimaisina. Vain järkevällä ja avoimella päätöksenteolla voidaan taata hyvinvointi ja Varsinais-Suomen kehitys.
Markus Ylis-Junttila (ps.)
Aluevaltuutettu
Varhan tarkastuslautakunnan puheenjohtaja
Mynämäen kunnanhallituksen varapuheenjohtaja