Maamme on siirtymässä digitaalisiin palveluissa monella alalla. Valtion hallinto tavoittelee jopa vuotta 2026. Järjestelmät toimivat jo nyt niille, jotka osaavat käyttää järjestelmiä.
Entä ne suuret ikäluokat, arviolta 650 000 henkeä, jotka syrjäytyvät? Näille ei tunnu olevan puolustajia.
Myös pankkijärjestelmämme on saanut ajettua voimallisesti pois pankkisalin lattian likaajia. Onko tosiaan niin, että viisas talouselämä uskoo, että kaikki ymmärtävät tunnuslukulistoista, salasanoista, tunnusluvuista tai Mobyly Bay-systeemistä? Tuollainen ajattelu on varmaan löydetty Grimin saduista.
Ja sitten rakkaiden hyvinvointialueiden loisteliaat verkkopalvelut, joita voisi nimittää pahoinvointipalveluiksi. Haluan tietää, miten lähes 70-vuotias löytää palveluihinsa tiedon hyvinvointialueen labyrinttisivuilta.
Kuinka moni suomalainen ihminen tuntee suomi.fi -palvelun, joka on hieno palvelu käyttäjille, mutta täysin tuntematon asia valtaosalle suomalaisia? Tässä voi hoitaa kaikki valtiolle menevät ja tulevat tiedot.
Nyt hyvinvointialuevaalien jälkeen kaikkien hyvinvointialueiden tulee panostaa kansalaisten digiosaamisen tason nostamiseen ja opettamiseen. Tämä on keino, jolla pystymme hyödyntämään verkkojärjestelmiä, jolla lopulta saavutamme kansanterveydellisen ja taloudellisen hyödyn.
Ei ole mitään järkeä syrjäyttää suurta joukkoa vanhuksia, vammaisia, työttömiä ja syrjäytyneitä. Joku joukko saattaa olla jossain vaiheessa vaaraksi yhteiskuntarauhalle.
Pertti Pokki (sd.)