Ajaessani Tampereelle mietin ohitettavien kaupunkien Laitila, Huittinen, Sastamala, Nokia imagoa ja ilmettä. Niissä kun tulee harvoin poikettua, niin ovatko ne vain läpikulkupaikkoja ilman koukuttavaa, omintakeista identiteettiä ? Sastamalassa ovat Vanhan kirjallisuuden päivät ja Tyrvään tulipalosta korjattu kirkko. Laitilassa tietenkin Munamarkkinat ja uutena Jazzkukko. Mutta mitä tarjoaa Huittinen, paitsi hullua miestä ja Nokia "ilman Nokiaa"?.
Ajattelen, että kunta ilman kulttuurista tai historiallista identiteettiä on herkästi vain läpikulkupaikka. Se on ilman omaa mielikuvaa helppo ohittaa eikä se oikein innosta peremmälle. Mitä ovat Uudenkaupungin identiteetti ja luonne?
Useimmille mieleen tulee Isovihan päättänyt Uudenkaupungin rauha. Sen muistomerkki on konkreettinen, kun Mattisten kylästä 304 vuotta sitten siirrettyjen rakennusten sijainti torilla on edelleen helppo kuvitella. Mutta riittääkö rauhasta aineksia tapahtumaan? Ansiokkaasti on kyllä yritetty ja Venetsialaisten yhteydessä se onkin saanut paljon väkeä liikkeelle. Rauha on universaali ja Ukrainan vuoksi nyt erityisen ajankohtainen. Todella soisi, että Jaana Vasamalla riittäisi energiaa tehdä tapahtuman järjestelyissä tarvittavaa rauhantyötään.
Värikäs kulttuurielämä luo ihmiselämään kiintopisteitä. Se vetää puoleensa festarikansaa Karjurockiin sekä teatterissa ja museossa kävijöitä. Kulttuuri tuo kuntaan hyvinvointia ja elinvoimaa. Kirjasto antaa meille yhtäläisen pääsyn tietoon ja kulttuuriin. Museo huolehtii juurevan kulttuuriperintömme säilymisestä. Tutkitusti ilman kulttuuria ihminen näivettyy ja kuihtuu. Käy samoin kuin kasville, joka ei saa ravinteita eikä virkistävää vettä.
Itselleni musiikki tuo koskettavimmat ja positiivisimmat elämykset. Joskus myös ahdistusta, uten pari vuotta sitten kirkossa Crusellin konsertissa, jossa Torikka esitti Mozartin aarioita, joissa ei ollut ainuttakaan melodista tuttua kosketuspintaa. Siinä mietin, että olisiko sittenkin jokin muu kuin puupuhaltimiin painottuva viikko ollut meille parempi valinta. Usko Kemppiä kai joskus harkittiin? Näillä mennään, mutta Jukitsu Hyytiän kanssa ideoitiin, että Lyhtyjen yö voisi olla vaihteeksi Myllymäellä.
Meillä on "meri iha rannas" ja rannan hienoilla näkymillä ja palvelujen laadulla kilpailemme jo perinteisten Naantalin, Porvoon ja Hangon kanssa, kuten myös puutalojen kaupunkina. Onkohan missään muualla maisemaa, jossa merenlahti näin näyttävästi jakaa kaupungin?
Itselläni on hulluna haaveena, että joskus voisin kävellä pyyhe hartioilla Myllykatua alas ja pulahtaa uimaan Kaupunginlahteen. Totta kai se vaatisi ruoppauksen sekä sade- ja hulevesien johtamisen muualle. Mutta uitiinhan Seinessäkin Pariisin olympialaisissa viime vuonna. Unelmia pitää olla eli pää pilvessä ja jalat maassa.
Omaan paikalliseen kulttuuriin sitovat tapahtumat luovat ihmisten osallisuutta ja me-henkeä. Täällä on eletty, viljelty maata, purjehdittu, tehty vakkoja, autoja, apulantaa, lämmönsiirtimiä ja vaikka mitä. Pidetty yllä sivistystä, välitetty lähimmäisestä ja pidetty yhdessä yllä toivoa paremmasta huomisesta. Meidän on syytä olla sillä tavalla ylpeitä kotiseudustamme, että se näkyy kaupunkimme identiteettinä myös täällä vierailijoille, jotta he eivät kokisi Uuttakaupunkia vain läpikulkupaikkana.
Tarmo Kangas
kaupunginvaltuutettu (kok.)
Uusikaupunki