Kovien säästöpaineiden vuoksi Varha on joutunut heikentämään palveluverkostoa ja palveluiden laatua. Lyhytkestoisten säästöjen sijaan on kyettävä löytämään pitkäkestoisempia ratkaisuja kestävälle taloudelle ja laadukkaille palveluille.
Säästöjen ja palveluiden karsimisen sijaan tulee Varhan jatkossa keskittyä nykyistä laajemmin palveluiden kehittämiseen. Tässä työssä on osattava hyödyntää muiden hyvinvointialueiden onnistuneita uudistuksia ja myös jaettava omia onnistumisia muiden hyvinvointialueiden kanssa.
Varhalla, kuten muillakin hyvinvointialueilla, ovat yhtenä merkittävänä kustannuksena sijaisten hankintaan liittyvät kustannukset. Hyvänä esimerkkinä tulee tarkastella muun muassa Pohjanmaalla käyttöön otettua sijaishankintajärjestelmää. Pohjanmaalla on siirrytty käyttämään Sotender-keikkatyösovellusta sijaisrekrytoinnissa.
Sotender on työkalu, jolla organisaatiot voivat luoda ja hallinnoida omaa sijaispooliaan ilman kalliita välikäsiä. Pohjanmaalla sovellusta käytetään sekä keskitetyn sijaisvälitysyksikön työvuorojen jakamiseen että avoimien vuorojen julkaisuun koko sijaispoolille. Keikkatyöstä kiinnostuneet henkilöt kirjautuvat järjestelmään samalla tavoin kuin Temporeen. Erona Temporeen on se, että keikkatyöntekijät ovat käytännössä hyvinvointialueen omia työntekijöitä ja näin vältytään kalliin vuokratyövoiman käytöltä.
Kauppalehden tiedotteen mukaan juuri valmistuneen arvioinnin mukaan Sotenderin käyttö on tuottanut Pohjanmaalla merkittäviä kustannussäästöjä ja parantanut henkilöstön työskentelyn tehokkuutta. Analyysin perusteella säästöt ovat yli miljoonaa euroa vuodessa. Käytännön hyödyt näkyvät erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sijaisrekrytoinnissa, esihenkilöiden työn keventämisessä ja innostuneiden keikkalaisten määrässä.
Myös hyvällä työkykyjohtamisella on mahdollista saada miljoonien säästöt aikaiseksi vuositasolla. Kevan arvion mukaan työkyvyttömyydestä aiheutuneet kustannukset kunta- ja hyvinvointialueilla olivat noin 1,2 miljardia euroa vuonna 2023. Työkykyjohtamisella tulee erityisesti kiinnittää huomiota ennakoivaan työssäjaksamisen tuen menetelmiin, jotka on huomioitava yksilötasolla. Kun työkyky on jo alentunut, tulee mahdollistaa työntekijän työskentely jäljellä olevan työkyvyn mukaisesti. Hyvällä työkykyjohtamisella on iso merkitys henkilöstön ja palveluiden saatavuuteen sekä Varhan talouteen.
Uskon vahvasti, että tällaiselle toiminnan kehittämiselle on tarvetta myös Varhalla talouden, henkilöstön saatavuuden, esihenkilötyön keventämisen ja palveluiden saatavuuden osalta. Vaikka kehitämme sijaishankintaa, niin emme kuitenkaan saa unohtaa vakituisen henkilöstön merkitystä. Henkilöstö on pyrittävä vakinaistamaan, kun sille on tarvetta. Näin saamme turvattua henkilöstön saatavuuden ja laadukkaat palvelut pitkälle tulevaisuuteen.
Virve Aho (kok.)