Maskun kouluverkosto ei ole pelkkiä numeroita. Ryhmien koossa tulee ottaa huomioon lasten yksilölliset tarpeet ja kouluyhteisön edut. Vuorovaikutustaitojen yhdessä harjoittelua ja ryhmäytymistä tulee suunnitelmallisesti edistää kouluissa vaikuttaen siten turvallisiin kasvuympäristöihin.
Suunnitelmallisuudessa on mietittävä yhteistyön keinoja muiden lasten ja nuorten kanssa toimivien tahojen kanssa yli toimialarajojen. Erityislasten opetusjärjestelyjä on aina mietittävä lapsilähtöisesti.
Koulussa ja varhaiskasvatuksessa tulee olla riittävä kokonaisresurssi lapsimääriin nähden. Kouluissa se merkitsee henkilöstömäärää muidenkin kuin opettajien osalta. Koulunkäynninohjaajat, koulunuorisotyöntekijät ja oppilashuollon henkilöstö ovat osa kokonaisuutta, jossa selkeä suunnitelma yksilöllisen tukeen ja vuorovaikutustilanteissa tukemiseen luodaan.
Varhaiskasvatuksen ja opetuksen osuus Maskun tilinpäätöksestä 2024 oli 62 prosenttia. Merkittävä siivu ja siksi onkin erityisen tärkeää huolehtia varhaiskasvatusta ja opetusta koskevien päätösten vaikuttavuuden arviosta ja tuotettujen palvelujen laadusta.
Nimenomaan lapsiperheiden aikuisten työhön kiinnittymistä tukemalla voidaan vaikuttaa positiivisesti kunnan talouteen. Työllisyyspalveluiden siirryttyä kuntiin vuoden 2025 alusta kunnilla on uudenlainen mahdollisuus edistää kuntalaisten työllisyyttä.
Haluamme nähdä lisää avoimuutta ja aktiivista vuoropuhelua kuntalaisten kanssa asioiden valmistelussa ja toteutuksessa. On myös tärkeää vahvistaa kaikkea hyvää, mitä kunnassamme jo on: aktiiviset kyläyhteisöt, värikäs yhdistystoiminta, harrastusmahdollisuudet ja monialainen kunnan palvelutarjonta. Näillä on merkittävä vaikutus lapsiperheiden hyvinvointiin.
Rauhallisen oppimisympäristön takaavat lapsilähtöiset luokkakoot. Riittävä henkilöstöresurssi ja yhteistyö perheiden kanssa toimivien ammattiryhmien välillä on juuri sitä taloudellisesti kestävää ennaltaehkäisyä, josta turvallisuus kunnassa rakentuu. Turvallisuus on veto- ja pitovoimatekijä rakentuen aktiivista kyläyhteisöistä ja naapurustoista ja lisäten lapsiperheiden luottamusta siihen, että jos tukea tarvitaan, sitä myös saa.
Tuen ja palvelun muodot tulee olla selkeästi auki kirjattu ennaltaehkäisyn ja puuttumisen toimenpiteinä. Yhteistyö kunnan sisällä ja suhteessa alueellisiin palveluihin sekä hyvinvointialueen palveluihin ovat osa tätä suunnitelmaa. Samalla vahvistetaan nuorisolaissa säädettyä kunnan monialaisen ohjaus- ja palveluverkoston toimintaa.
Maskun vihreät