Me Valpperissa asuvat opetus- ja kasvatusalan ammattilaiset luimme hämmästyneinä Susanna Virtasen ja Annika Heinosen mielipidekirjoituksen: Säästöjä ei-lakisääteisistä palveluista Nousiaisissa, ei kiitos.
Kuntavaalit lähestyvät ja vaalityö on vaalityötä, mutta nyt suruksemme saimme lukea, että sitä tehdään taas Valpperin koulun kustannuksella. Nousiaisten kokoomuksen on ilmeisen vaikea hyväksyä demokraattisesti tehtyjä päätöksiä: Valpperin koulun rakentamista valtuuston päätöstä säilyttää koulu 2-opettajaisena.
Valtuusto päätti vähentää kunnasta kahden luokanopettajan työpanoksen. Nämä säästöt toteutuvat jo ensi lukuvuoden aikana: toinen Valpperissa ja toinen Henrikin yhtenäiskoulussa. Näitä toimenpiteitä on tarkoitus jatkaa ja tarkastella vuosittain opettajien tarvetta suhteessa oppilasmääriin kunnan alakouluissa.
Valpperin koulusta on lakkautettu jo esikoulu sekä aamu- ja iltapäivätoiminta. On vaikea ymmärtää, miten laskelmat, joissa Valpperin koulun lakkauttaminen toisi suuremmat säästöt kuntaan kuin kaikkien ei-lakisääteisten palvelujen lopettaminen. Näihin palveluihinhan kunta saa myös valtionavustusta.
Näemme tällaisten epärealististen vertailujen olevan vain kaukaa haettua pelottelua ja kunnan keskustassa asuvien koululaisten huoltajien äänien kalastelua.
KARVI:n tekemän tutkimuksen mukaan koululakkautuksista ei synny todellista säästöä. Koululakkautukset eivät myöskään ratkaise kunnan elinvoiman tilaa, vaan pahimmillaan heikentävät elinvoiman kehitysnäkymiä. Koulutusmenot kasvoivat maltillisimmin vain vähäisiä kouluverkkomuutoksia tehneissä maaseutukunnissa (Kari Lehtola, opetustoimen tarkastaja emeritus, TS 17.10.2024).
Suomessa on ollut vallalla opetuksen keskittäminen suuriin yksiköihin säästötoimenpiteisiin vedoten. Samalla, kun seinissä on säästetty, ovat oppilaiden osaaminen ja hyvinvointi olleet jyrkässä laskussa ja kaikkein kalleimmat peruspalvelukustannukset, lasten sote-menot, ovat nousseet jyrkästi. Nämä myös kokoomus tunnistaa koulutuspoliittisessa ohjelmassaan.
Kokoomuksen koulutuspoliittisessa ohjelmassa 2023 puolue toteaa myös näin: “Panostetaan perustaitojen oppimiseen antamalla lisää aikaa opettajille ja oppilaille. Tämä tarkoittaa enemmän opetusta ja oppilaiden kohtaamista arjessa. Opettajille, koulunkäynnin ohjaajille sekä muulle henkilökunnalle on turvattava työrauha, jotta he voivat keskittyä tärkeimpään tehtäväänsä – lasten ja
nuorten opetukseen sekä kasvun ja kehityksen tukemiseen”.
Nousiaisten kokoomus kertoo ”haluavansa tarjota erinomaisen koulutuskokonaisuuden kaikille kuntalaisille. Yhtenäiskoulu, lukio ja Nouste Areena
muodostavat yhdessä laadukkaan ja monipuolisen oppimisympäristön, jossa jokainen voi kasvaa ja kehittyä omien vahvuuksiensa mukaisesti”.
Visiosta on jäänyt pois kaksi laadukasta ja monipuolista oppimisympäristöä: Kirkonpiirin ja Valpperin koulut. Toivomme, että valtakunnallinen kokoomuksen näkemys toteutuisi myös Nousiaisissa ja näin sekä Valpperin että Kirkonpiirin koulujen henkilökunta saisi jatkaa rauhassa omien koulujensa kehitystyötä.
Me allekirjoittaneet olemme valinneet perheidemme asuinpaikaksi maaseutuympäristön ja pienen kyläkoulun tarjoaman oppimisympäristön. Aidosti uskomme, että monipuolinen kouluverkko on kunnan vahvuus ja valtti sekä nykyisten asukkaiden säilyttämisessä että uusien asukkaiden houkuttelemisessa.
Satu Mäkinen KM
luokanopettaja, ympäristökasvattaja,
Valpperin koulunrehtori
Markku Arvola KM
rehtori, Seikelän koulu
Kirsi-Marja Forsgren KM
käsityön lehtori, Yli-Maarian yhtenäiskoulu
Elina Heinonen FM,
kieltenopettaja
Emmi Kaskinen KM
erityisluokanopettaja, Kurittulan koulu
Kari Mäkinen KM
oppilaanohjauksen lehtori, Mankkaan koulu, Espoo
Emilia Nevanperä KM
luokanopettaja, ruotsin aineenopettaja
kolmen alle kouluikäisen äiti
Eija Rausmaa FM, lto
kasvatusaineiden lehtori, kouluttaja
Elina Rinne KK, lto
esiluokanopettaja