Voi hyvin. Näin toivotti eräs tuttavani aina tapaamisen lopuksi. Tämä toivotus jäi erilaisuudessaan mieleeni. Uskon, että sanoja myös tarkoitti, mitä minulle sanoi. Mitä sitten on hyvinvointi?
Maailman terveysjärjestö WHO:n määritelmän mukaan elämänlaatu määritellään toisiinsa liittyvien osatekijöiden kautta: fyysinen ulottuvuus, psykologinen ulottuvuus, itsenäisyyden taso, sosiaaliset suhteet, ympäristö ja yksilön uskomukset. Jokaisen ihmisen kokemus terveydestään on omanlaisensa.. Kokemukseen vaikuttavat ihmisen tavoitteet, ympäristö, tasa-arvoisuus, osallisuus, toimintakyky ja elämänlaatu.
THL:n sivuilla hyvinvoinnin käsite määritellään jakamalla se kolmeen ulottuvuuteen: terveyteen, materiaaliseen hyvinvointiin ja koettuun hyvinvointiin tai elämänlaatuun. Yhteisötasolla hyvinvointi sisältää esimerkiksi elinolot, työllisyyden ja toimeentulon. Yksilötasolla se kattaa esimerkiksi sosiaaliset suhteet, itsensä toteuttamisen ja onnellisuuden. Hyvinvointia ja terveyttä edistetään luomalla ihmisille suotuisat olosuhteet hyvinvoinnin tukemiseen ja terveellisten valintojen tekemiseen.
Suomi on edelleen maailman onnellisin maa. Onnellisuusluokituksessa kyselyyn vastaajat arvioivat itse omaa elämäänsä. Helsingin Sanomien artikkelin (20.3.) mukaan suomalaiset ovat tyytyväisiä esimerkiksi instituutioihin, tasa-arvoon ja sosiaaliturvaan.
Hyvinvointi kuuluu meidän jokaisen elämäämme. Toivon, että mahdollisimman moni kokee oman elämänlaatunsa hyväksi ja itsensä hyvinvoivaksi. Kokemukseen vaikuttavat hyvin monet asiat yhtä aikaa, myös yksilön omat toimet sekä yhteiskunnan tarjoamat mahdollisuudet ja tuki hyvän elämän luomiseen ja edistämiseen.
Haluan itse olla edesauttamassa hyvinvoinnin edellytysten kehitystä, tehdä rakentavaa yhteistyötä ja vastuullisia päätöksiä. Ihmistä lähellä olevia päätöksiä, joissa huomioidaan eri ikäryhmien erilaiset tarpeet esimerkiksi terveydenhuollossa ja huolehditaan kaikista ihmisistä. Tulevaisuuteen suuntaavia päätöksiä, jotka edesauttavat yhteisöllisyyttä, vastuullisuutta ja kestävää kehitystä. Perusteltuja ja hyviä päätöksiä, joilla turvataan koulutuksen, kulttuurin ja sivistyksen tila. Arkeen vaikuttavia päätöksiä, joilla edesautetaan hyvää työelämää ja pidetään palvelut ihmisten ulottuvilla.
Tällä hetkellä Suomessa tarjotaan mahdollisuuksia hyvinvoinnin edellytyksiin vaikuttamiseen tuplavaaleissa. Äänestäminen onkin yksi keino vaikuttaa meidän kaikkien yhteiseen tulevaisuuteen.
Erika Laivoranta
perheenäiti ja vaimo,
musiikkipedagogi ja kasvatustieteen opiskelija
Laitila