Maskun valtuuston päätös olla korottamatta tulo- ja kiinteistöveroa osoitti raukkamaisuutta. Päätöstä yritettiin myydä valtuutetuille ja myös kuntalaisille rohkeana, mutta totuus on päinvastainen. Mikä pahinta, päätös perustui puhtaasti ideologiaan, ei faktoihin.
Päätöksenteon tulisi olla tutkittuun tietoon perustuvaa. Maskun 35 valtuutetusta 20 äänesti kunnanjohtajan esityksen vastaisesti veroasteen pitämiseksi ennallaan. Tätä perusteltiin sillä, että mikäli verotusta nostetaan, ei Masku ole enää houkutteleva kunta uutta kotia etsivälle ja nykyisetkin asukkaat karkaavat muihin kuntiin.
Väite perustuu puhtaasti ideologiaan. Sitä, millä perusteella ihmiset valitsevat uuden asuinpaikkansa, on tutkittu viime vuosina jonkin verran. Muun muassa LUT-yliopiston, aluekehitystutkija Timo Aron, Kunnallisalan kehittämissäätiön ja OP-ryhmän tutkimusten mukaan tärkeimpinä tekijöinä asuinpaikkaa valittaessa erottuvat sijainti, turvallisuus ja rauhallisuus, lähellä olevat palvelut, sujuvat liikenneyhteydet sekä viihtyisyys ja harrastemahdollisuudet. Tutkimuksissa ei verotus nouse esiin valintaa ohjaavana tekijänä.
Kunnanjohtajan esitys korottaa Maskun tuloveroa 0,1 prosenttiyksiköllä ja kiinteistöveroa 0,2 prosenttiyksiköllä oli valtuuston keväällä 2024 yksimielisesti hyväksymän talouden tasapainottamissuunnitelman mukainen. Ohjelman puitteissa on jo toimeenpantu kuntalaisten palvelutasoon vaikuttavia leikkauksia lähes miljoonalla eurolla ja tulevana vuonna leikkauksia toteutuu vieläkin suuremmalla summalla.
Kunnan palvelulinja on päätetty lopettaa. Tulevaisuudessa maskulaisilta yhdistyksiltä peritään käyttömaksua kunnan liikuntatilojen käyttämisestä. Oppimisen tuen resursseihin tehdään supistuksia. Näin heikennämme kunnan pitovoimaa erityisesti ikäihmisten ja lapsiperheiden sekä niiden kuntalaisten osalta, joilla ei ole mahdollisuuksia harrastaa kotikunnan ulkopuolella tai maksaa kohoavia harrastustoiminnan kustannuksia.
Tässä muutamia konkreettisia esimerkkejä vaikutuksista, joita saamme aikaan, kun talouden sopeuttaminen toteutetaan vain leikkaamalla ja kuntaa kurjistamalla. Sahaamme omaa jalkaamme, kun syömme pohjaa asioilta, joita ihmiset pitävät tärkeimpinä kotipaikkaansa arvottaessaan ja kotipaikkaa etsiessään.
Suunniteltu tuloveron korotus olisi merkinnyt esimerkiksi 30 000 euroa ansaitsevalle noin 30 euron vuosittaista verolisäystä. Melko pieni hinta siitä, että olisimme paremmin voineet rakentaa Maskun pitovoimaa ja vetovoimaa osa-alueilla, joita kuntalaiset tutkitun tiedon valossa arvostavat.
Valtuuston päättämän ohjelman mukaisesti talouden tasapainottamisen oli tarkoitus tapahtua niin menoja karsimalla kuin veroastetta maltillisesti korottamalla. Kunnanjohtajan esittämä veroasteen korotus olisi jakanut kunnan talouden rakenteellisesta alijäämästä johtuvaa ja välttämätöntä talousremontin taakkaa kuntalaisille tasapuolisemmin.
Kun palveluiden leikkauksia on jo ohjelman mukaisesti toteutettu, on päätös jättää verotuksen korotus tekemättä vastuuton. Tasapainottamisen nettomaksajiksi joutuvat maskulaiset nuoret, ikäihmiset ja lapsiperheet. Lähetetään heikommassa asemassa olevat etulinjaan ja painetaan itse päämme syvemmälle poteroon.
Päätös jättää verotus ennalleen oli myös talouspoliittisesti kestämätön, sillä nyt aiheutamme vuoden 2025 talousarvioon lähes miljoonan euron ylimääräisen alijäämän, jonka kattamiseksi Masku joutuu ottamaan mitä todennäköisemmin lisää velkaa. Vastuu sysätään tuleville päättäjille ja kuntalaisille hoidettavaksi.
Demokratiassa enemmistön tahto määrittää päätökset, mutta on turha yrittää myydä kuntalaisille tätä päätöstä rohkeana, oikeudenmukaisena, yhdenvertaisena tai vastuullisena.
Rami Käkönen (vihr.)
Masku