Tiedotuksen tärkeydestä olen ennenkin kommentoinut, mutta miten osallistutaan, vastataan tai annetaan ehdotuksia, ellei tieto kohtaa kuntalaisia kattavasti?
Tänä kaikkinaisen tiedonkulun sähköistymisen aikana on perinteiselle tiedotukselle kuitenkin vielä tarvetta.
Vehmaan kunta kyseli palvelutarpeista yli 65-vuotiailta kuntalaisilta ja kohderyhmälle postitse lähetetyissä ohjeissa vastauksia pyydettiin viime vuoden loppuun mennessä. Yllättäen nyt tulikin esille, että kunta kyselee vieläkin ja vastausaikaa onkin jatkettu 15.1.2024 asti. Tieto tästä löytyy kunnan nettisivuilta.
Mitenkähän tieto on välittynyt kohderyhmälle? Toivotut lisävastaukset jäänevät vähiin.
Edellisen lisäksi kunnan nettisivuilla pyydetään ensimmäistä kertaa talousarvioon osallistavaan budjetointiin varatun 5000 euron käytöstä ehdotuksia 15.1.2024 mennessä. Vastausta varten löytyy linkki sähköiselle lomakkeelle, mutta lisäksi mainitaan, että ehdotuksia otetaankin vastaan kunnanvirastoon myös paperisessa muodossa.
Mitenkähän pyyntö ehdotuksista on välittynyt kuntalaisille, joilla ei ole mahdollisuutta nettiä käyttää? Heilläkin hyviä ehdotuksia varmaan olisi antaa.
Marraskuussa valtuusto hyväksyi kunnan viestintäsuunnitelman, josta muutamia kohtia: "Millaiseen viestintään pyrimme? Tulevaisuusorientoituneeseen eli kerrotaan mihin on mahdollista vaikuttaa tai osallistua, mitä on valmistelussa tai kaavaillaan, sen sijaan, että jokin meni jo tai on parhaillaan menossa. Otetaan kaikki irti tuotetusta sisällöstä: jokaiselle jutulle, uutiskirjeelle, tiedotteelle, kuvalle ja tapahtumalle taataan arvoisensa näkyvyys ja myllytetään läpi kaikkien kanavien.”
Viestintäsuunnitelmassa viestinnän painotus on sähköisissä kanavissa, mutta perinteinenkin tiedottaminen on vielä mainittu. Toivottavaa olisi, ettei tätä kanavaa unohdettaisi myöskään kunnan tiedotuksessa käytännön tasolla.
Perinteistä tiedonvälitystä laajalla levikillä ei pidä väheksyä. Sähköinen ja perinteinen tiedotus täydentävät toisiaan ja yhdessä käytettynä tavoitetaan kuntalaiset kattavammin.
Tiedote edellä mainitusta lisäajasta vastauksille ja ehdotuspyyntö varojen käytöstä olisi nettisivujen lisäksi muutamalla klikkauksella hoitunut paikallislehteen, jossa tiedotus kuntalaisten mahdollisuudesta osallistua ja vaikuttaa tavoittaisi ”netittömät” , herättäisi harvemmin netissä kävijöidenkin kiinnostusta kurkata kunnan nettisivuille ja antaisi näkyvyyttä Vehmaan kunnan toiminnasta laajemmaltikin.
Tuija Uusitalo