Jos ei ole mahdollista saada parasta vaihtoehtoa, on otettava irti paras, mitä on saatavissa siitä huonommasta vaihtoehdosta. Näin on tehty Tarvaisissa. Kylä menetti koulun muutama vuosi sitten, mutta valot eivät sammuneet kokonaan, sillä tilalle on syntymässä kylätalo Tarvaisten seudun kylät ry:n toimesta.
Kyläyhdistykseltä on tarvittu paljon uskallusta, mutta myös luottamusta muihin ihmisiin – siihen, että talkooporukkaan löytyy vuosien kuluessa yhä uusia ja uusia kasvoja. Ihmisiä, jotka haluavat pitää Mynämäen elävänä.
Lopetettuja kyläkouluja on viime vuosina pääosin myyty yksityisille, mutta on Mynämäessä toinenkin kyläkeskukseksi muutettu koulu. Laajoella kyläyhdistys omistaa entisen koulun, ja on kunnostanut hankerahalla ja mittavalla talkootyöllä niin rakennusta kuin sen pihalla toimivaa kesäteatteriakin.
Vain aika näyttää, mitä Tarvaisiin lopulta syntyy, mutta innon ja ideoiden puutteeseen homma ei ainakaan kaadu.
Kunnan toisella laidalla Pyhän koululla puolestaan ollaan tilanteessa, jossa on herännyt huoli koulun loppumisesta. Kunnanvaltuusto hyväksyi kesäkuun lopulla talouden tasapainottamisohjelman, jonka pohjalta lähdetään muun muassa tekemään palveluverkkoselvitystä. Jos verkkoa päädyttäisiin karsimaan ohjelmassa alustavasti mainittujen mallien mukaisena, Pyhän koulu ei sisältyisi kolmen eikä neljän koulun malliin.
Asian kirjaamisesta ohjelmaan on annettava kunnalle iso plussa: aiemmin ei ole vastaavia asioita tuotu julkiseksi näin aikaisessa ja alustavassa vaiheessa.
Kun asia on avoimesti keskustelussa, ennen kuin on varsinaisessa selvityksessä mitään mustaa valkoisella, kaikki ehtivät tuoda kantansa esiin, eikä mikään estä ryhtymästä tarkemmin miettimään muita vaihtoehtoja. Vaikkapa Pyhän koulun vanhempien ehdottamaa panostamalla säästämistä.
Jos henkilöjunaliikenne toteutuu, Mynämäessä olisi kaksi asemapaikkaa, ja kummankin lähellä koulu ja päiväkoti. Kuulostaa ihan myyntivaltilta.
Sari Honkasalo