Elettiin syksyä 2022, kun valtatie 8:n varrella Maskussa, Mynämäessä ja Nousiaisissa pohdittiin liittymistä Turun seutukunnan joukkoliikenneyhteistyöhön Föliin. Kuntakolmikon ratkaisut poikkesivat toisistaan.
Mynämäessä kunnanhallitus päätti, ettei asiaa viedä valtuustokäsittelyyn. Nousiaisissa valtuuston niukka enemmistö oli liittymisen kannalla äänin 10–9. Sen sijaan Maskun valtuusto torppasi Föli-ajatuksen numeroin 20–15. Päätökset merkitsivät sitä, että Nousiainen jäi ilman Föliä, koska joukkoliikenneverkostoa ei voitu rakentaa pomppaamalla Maskun yli.
Turun seutukuntaan kuuluu 11 kuntaa. Näistä vain Sauvo on valtatien varsikuntien lisäksi Föli-yhteistyön ulkopuolella.
Ilmeistä on, että suunnitelmat joukkoliikenteen kehittämisestä ja laajentamisesta saavat kommenteissa runsaasti kannatusta. Peukkua saattavat näyttää myös ne, joilla ei ole aikomustakaan siirtyä henkilöautoilusta yhteiskyytiin esimerkiksi työmatkaliikenteessä.
Yleisin syy Föli-vastustukseen liittyy rahaan. Kunnissa on pelkoa siitä, että Föli tuo lisäkustannuksia. Epäilyjä aiheuttaa myös se, ettei linja-autoliikenteen vuorotarjonnan koheneminen välttämättä merkittävästi lisää matkustajamääriä.
Kun näin vaalien alla on tapana järjestää jos jonkinlaisia keskustelutilaisuuksia, niin vastausten perusteella Fölillä on yhä vankkaa kannatusta. Nousiaisissa saatiin nuorelta väeltä selkeää Föli-tukea, kun Henrikin yhtenäiskoulun ja lukion oppilaiden enemmistö oli liittymisen kannalla. Nousiaisten lapsiparlamentin keskusteluun osallistuneista kuntavaaliehdokkaista valtaosalla oli myönteinen Föli-kanta. Samansuuntaista viestiä tarjosi Maskussa viime torstaina järjestetty kuntavaalien paneelikeskustelu.
Nyt aika näyttää, nouseeko Föli-jäsenyys jollakin tavalla ja jossakin aikataulussa uudelleen esille Maskussa, Mynämäessä ja Nousiaisissa. Eräs perustelu voisi olla se, että liittyminen Föliin liimaisi kunnat entistä tiiviimmin Turun seutuun.
Vesa Penttilä