Tuskin tämä kenellekään yllätyksenä tulee: kauniista puheista huolimatta ennusteet viittasivat siihen, että palveluverkkoon tulee muutoksia eli suoremmin sanottuna supistuksia, kun Suomi siirtyi taannoin vuosikausien väännön jälkeen uuteen hyvinvointialuemalliin.
Tuorein tapaus Vakan alueella on laboratoriopalveluiden päättyminen Vehmaalla. Tämä ei ole valtava mullistus, mutta kuitenkin yksi esimerkki siitä, mihin suuntaan myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueella ollaan menossa. Valtaosa väestöstä tarvitsee vain harvakseltaan käyntejä laboratoriossa.
Kun Varsinais-Suomessa välimatkat ovat lyhyitä verrattuna moneen muuhun kolkkaan Suomessa, jatkossa vehmaalaisille tulee laboratoriokäynteihin matkaa parikymmentä kilometriä, jos suunnan ottaa joko Taivassaloon tai Mynämäkeen. Vakka-Suomen sairaalan laboratorioon on reissua kymmenkunta kilometriä enemmän.
Vaikka Vehmaan laboratoriopalveluiden päättymistä voi luonnehtia pienehköksi muutokseksi, niin varmasti tämäkin heikennys paikallista väkeä kismittää. Kovinkaan kummoinen ennustaja ei tarvitse olla, jos veikkaa, että talouskurimuksessa kärvistelevä Varsinais-Suomen hyvinvointialue joutuu pakkotilanteessa tekemään vielä isompia toimipistepäätöksiä.
Myös Maskun laboratorioratkaisut olivat esillä Tyksin sairaalapalvelulautakunnan päätöksenteossa. Maskulaisille ei ole tulossa dramaattista muutosta, sillä näytteenotto on tarkoitus siirtää neurologisen kuntoutuskeskuksen tiloihin. Tämä edellyttää kuitenkin tilojen remontointia laboratoriotoimintaan soveltuviksi.
Muuten Maskussa harmitellaan hyvinvointialueen jahkailua. Aluevaltuusto on päättänyt, että sote-asema säilyy Maskussa, mutta palveluiden kilpailutus on yhä kesken. Tällä hetkellä maskulaisia sapettaa erityisesti se, että kiireellinen vastaanotto on siirretty ainakin toistaiseksi Mynämäkeen. Tämä koskee myös nousiaislaisia, jotka ovat tottuneet jo vuositolkulla asioimaan Maskun terveyskeskuksessa.
Vesa Penttilä