Todennäköistä on, ettei Onni Tourun nimi sano juuri mitään suurelle yleisölle. Mies oli kuitenkin hyvin merkittävä tekijä satakunta vuotta sitten Varsinais-Suomen ja laajemmin koko Lounais-Suomen rakennussuunnittelussa. Arvion mukaan Touru olisi suunnitellut alueelle yli 2300 rakennusta.
Onni Tourun jäljillä -hanke on nyt ansiokkaasti hankkinut lisätietoa Lounais-Suomen maanviljelysseuran rakennusneuvojana yli neljännesvuosisadan toimineen suunnittelijan rakennuskohteista (V-SS 13.5.). Tourun aikaansaannoksista on vielä runsaasti esimerkkejä nähtävillä myös Vakan alueella.
Maskussa taannoin järjestetty Touru-hankkeen päätösseminaari herätti kysymyksiä. Pohdintaa aiheutti muun muassa se, miten yli 100-vuotiaat rakennukset voivat yhä olla täydessä käyttökunnossa. Tähän vastapainoksi voi helposti tupsahtaa mieleen kummastelu siitä, kuinka nyt lanataan maan tasalle pömpeleitä, joiden rakentamisesta on kulunut vasta muutamia vuosikymmeniä. Valitettavasti myös tästä toiminnasta löytyy Vakan alueelta ikäviä tapauksia, kun vaikkapa kouluja ja päiväkoteja on poistettu käytöstä jos jonkinlaisten ongelmien vuoksi.
Vääjäämättä ajatuksiin nousee väittämä siitä, että jossakin vaiheessa rakentamisen perustaidot ovat painuneet unholaan. Tosin myös sellaista kommenttia kuuluu, että nykyään rakennuksia julistetaan liian herkkähipiäisesti käyttökieltoon, jos sisäilmassa on viitteitä vaikkapa vain pienistä pulmista.
Touru-hankkeen päätösseminaarissa korostui myös se tosiasia, että iäkkäät ja hyväkuntoiset rakennukset ovat arvokasta kulttuurihistoriaa. Silmä huilaa, kun katselee maisemaan sopivaa talovanhusta. Uusi voi olla uljasta, mutta vanhan arvoa ei pidä väheksyä.
Seminaari antoi vinkkiä myös siitä, ettei ikärakennusten peruskorjauksissa ole syytä lähteä hulluttelemaan. Vanhojen rakennusten remontointi on siinä mielessä tarkkaa ja usein ammattilaisapua kaipaavaa puuhaa, ettei rakennushistoriaa turhaan tärvellä.
Vesa Penttilä