Vakka-Suomen Kansalaisopisto ei ole tinkinyt kevätnäyttelyjen pitämisestä, vaan jokaisella sen toimintapaikkakunnalla on mahdollista päästä näkemään, mitä lukuvuoden aikana on kursseilla syntynyt. Näyttelyt ovat esillä pääosin useamman viikon ajan paikallisissa kirjastoissa ja Uudessakaupungissa Kulttuurikeskus Crusellissa, mutta lyhyempiäkin pyrähdyksiä järjestetään.
Kustavissa työt ovat esillä viikon ajan, Laitilassa kaksi päivää ja Pyhärannan Ihodessa vain päivän.
Näyttelyiden järjestämisessä ja monenlaisten käsitöiden esille saattamisessa on paljon työtä, josta suurimman vastuun kantaa kunkin paikkakunnan osastonjohtaja. Vakka-opistossa on monen muun opiston tavoin pohdittu sitä, onko aika ajamassa näyttelyiden ohi. Useat opistot ovat jo karsineet omiaan.
Paljon on kiinni siitä, haluavatko kurssilaiset itse tuoda omia töitään näytille. Moni ottaa valmistuneet huonekalut, vaatteet, huovat ja matot innoissaan käyttöön välittömästi niiden valmistuttua. Kun ne ovat löytäneet oman paikkansa kodista tai mahdollisesti annettu lahjaksi eteenpäin, ei niitä niin vain enää tuodakaan esille. Lyhytkursseista on muodostunut uusi trendi, ja niiden jälkeen katkeaa suhde opiston kanssa hyvinkin jo kuukausia ennen näyttelyä.
Ainakin sen soisi, etteivät kurssilaiset kainouttaan jättäisi omia töitään tuomatta näyttelyyn. Yhteisessä potissa se vähän vinompikin kaitaliina tai muhkuraisempikin kangasveistos kulkee ylväästi mukana.
Opistoilla on tärkeä rooli perinnetekniikoiden osaamisen ylläpitäjänä ja uusien sukupolvien innostajana käsitöiden pariin. Näyttelyt helposti – suorastaan vahingossa – lähestyttävissä paikoissa kuten kirjastoissa puoltavat vahvasti paikkaansa.
Parhaimmillaan näyttelyt ovat silloin, kun katsoja saa omakohtaisia oivalluksia: Tuon minäkin olisin halunnut tehdä, tuohon olisin valinnut oman värini, olisinkohan minäkin voinut oppia tekemään noin?
Saara Huovinen