Kunta- ja aluevaalien ennakkoäänestyksen alkuun on viisi päivä. Varsinaisena vaalipäivänä äänestäjät pääsevät vaikuttamaan kotikuntansa ja -maakuntansa päättäjävalintoihin runsaan kahden viikon kuluttua.
Ehdokkaat listoille on nimetty ja nyt on eletään vaalitaiston kiivainta aikaa: ehdokkaat ovat vastailleet vaalikoneisiin, eri tahot järjestävät paneelikeskusteluja ja puolueiden väki jalkautuu toreille esittäytymään. Tietoa ehdokkaiden ajatuksista on saatavilla, jos sellaista haluaa hankkia.
Normaalia poliittista kiertokulkua on se, että kaikissa vaaleissa valtuustojen kokoonpanoihin tulee muutoksia. Osa päättäjistä lyö hanskat tiskiin omatoimisesti ja osalla äänipotti jää vajaaksi. Vaikkei äänestystulos olisikaan mieluinen, niin se ei ole koskaan vääränlainen. Tulos perustuu äänestäjien tahtoon.
Päättäjävaihdokset voivat tuoda uusia ideoita kunnan kehittämiseen. Kaikkien ei tarvitse istua valtuustossa 55 vuotta samaan tapaan kuin naantalilainen Mikko Rönnholm (V-SS 28.3.). Toisaalta on lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka uusi ja innokas päättäjä saattaa kyllästyä touhuun jo yhden vaalikauden aikana. Voi olla, että sekoitus kokemusta ja tulokkaiden intoa luo sopivaa pohjaa valtuustotyöskentelylle.
Asioista saa ja joskus kuuluukin olla eri mieltä. Tällöin keskustelun pitäisi soljua niin, että jokainen tuo asiallisesti esille oman näkökantansa perusteluineen mollaamatta vastapuolen ajatuksia.
Kaikenlaista suhmurointia olisi vältettävä kuntapolitiikassa. Vakan alueella Nousiainen on saavuttanut hieman kyseenalaista mainetta, kun kaksien viime vaalien jälkeen on ryhdytty kyhäilemään teknisiä vaaliliittoja. Ne ovat sallittuja, mutta silti voi kysyä, jyräävätkö tekniset vaaliliitot yli äänestäjien tahdon. Toki puolueet voivat viritellä yhteistyötä myös ilman teknisiä liittoja.
Yleinen toive taitaa olla se, että mahdollisimman moni käyttäisi äänioikeuttaan. Ennusmerkit eivät kuitenkaan ole parhaat mahdolliset.
Vesa Penttilä