Maskun kiinteistöstrategian tavoitteisiin on kirjattu maininta kunnan toiminnalle tavallaan ylimääräisen rakennusmassan keventämisestä. Tässä ei ole siinä mielessä mitään kummallista, sillä samankaltaisia aikeita on viritelty muuallakin.
Maskussa suurta huolta aiheuttaa kuitenkin kylätaloiksi nimettyjen kiinteistöjen tulevaisuus (V-SS 7.2.). Tämä koskee Niemenkulman ja Pakaisten entisiä koulurakennuksia sekä Humikkalan ja Piuhan majaa.
Niemenkulma on hieman etäällä kunnan keskustasta, mutta myös lähempänä sijaitsevissa kylissä oma toimintakeskus koetaan hyvin tärkeäksi. Vaikkei kylätalojen tarjonta valtavia ihmismassoja välttämättä houkuttele, niin niiden merkitystä ei pidä väheksyä.
Maskun kunta ei hamua kylätalojen mahdollisilla myynneillä huimia tuloja. Kunnassa on jälleen noussut esille vanha ajatus siitä, että rakennuksia voitaisiin myydä esimerkiksi kyläyhdistyksille nimelliseen yhden euron hintaan.
Vaikka kylätalo olisi hankittavissa periaatteessa ilmaiseksi, niin yhtälö ei ole silti yksinkertainen. Kauppojen jälkeen talojen ylläpitokustannukset jäisivät yhdistyksille. Kun kyse on pienehköistä yhdistyksistä, niin jo muutamien tuhansien eurojen vuotuinen kuluerä olisi raskas taakka kannettavaksi.
Viime viikon kylätalokeskustelussa kuultiin kommentteja siitä, ettei paikallisten aktivistien toimeliaisuus saa tarkoittaa sitä, että kaikki tarmo keskittyisi vain rakennuksen ylläpitoon ja kustannusten kattamiseen. Tämä on totta: kyläläiset kaipaavat toimintaa ja mahdollisuuksia mukavaan yhdessäoloon.
Kylätaloista Humikkalan maja muodostaa poikkeuksen, sillä se toimii Maskun teatterin tukikohtana ja talviharjoittelupaikkana. Malli vaikuttaa luonnikkaalta, sillä teatterin kesänäyttämö sijaitsee majan lähinaapurissa.
Kun tavoitteissa saattaa olla ristiriitaisuuksia, niin voi olla, ettei Maskussa löydy kaikkia tyydyttävää ratkaisuja. Tosin kylätalojen myynti ulkopuolisille ei ole kaikkein helpoin homma
Vesa Penttilä