Useissa medioissa on toistettu jo moneen kertaan miten Suomessa äänestetään sunnuntaina ensimmäistä kertaa vuosiin samaan aikaan kaksissa vaaleissa.
Kun kahdet vaalit järjestetään samaan aikaan, voi äänestäjille olla epäselvää mistä asioista päättävät aluevaltuustot ja mistä taas kunnanvaltuustot.
Aluevaltuustot ovat toimineet vasta yhden vaalikauden, ja aikaa on kulunut toistaiseksi paljon hyvinvointialueiden rakentamiseen. Aluevaltuustoihin valittavat päättäjät päättävät sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista sekä pelastustoimesta.
Aluevaltuustojen käsissä viime kädessä on miten terveyspalveluja alueella järjestetään. Esimerkiksi Varsinais-Suomen alueella on yhteisesti linjattu nyt ensimmäisellä vaalikaudella, että jokaisessa alueen kunnasta pitää löytyä vähintään sote-piste.
Kuntavaaleissa valittavat päättäjät taas pääsevät vaikuttamaan esimerkiksi kouluihin ja varhaiskasvatukseen, kunnan kaavoitukseen ja tonttitarjontaan ja kirjastoihin. Uudessakaupungissa ei olisi uutta Wintteriä, jos valtuusto ei olisi rakentamispäätöstä siunannut, eikä Vehmaalle olisi koskaan rakennettu nykyistä hirsikoulua, jos valtuusto olisi ollut asiasta eri mieltä.
Jos omassa mielessä pilkahtaa ajatus, että vaalit eivät vaikuta mitenkään omaan elämään, niin ajatus on todennäköisesti väärä. Jokainen kuitenkin asuu jossain kunnassa ja käyttää lähes poikkeuksetta jotain kunnan tai hyvinvointialueen palvelua.
Ennakkoon on näissäkin molemmissa vaaleissa äänestetty ahkerimmin Kustavissa. Vakan levikkialueella kaikissa kunnissa aluevaaleissa into äänestää on ollut ennakkoon laimeampaa kuin kuntavaaleissa. Tämä ei ole yllätys.
Hyvinvointialue voi tuntua etäältä ja kaukaiselta, joltain sellaiselta joka toimii Turussa. Alueen kannalta olisi kuitenkin tärkeää, että aluevaltuustossa olisi valtuutettuja laajasti koko alueelta, eikä esimerkiksi vain Turusta. Vakkasuomalaisten terveyspalvelujen tarve ei välttämättä ole tuttua turkulaisille.
Siksi kannattaa viimeistään sunnuntaina lähteä tiputtamaan laput vaaliurnaan.
Jenni Kylänpää