Kun kevät klenkkaa kohti kesää, niin tämä vaikuttaa myös liikenteeseen. Ajoradoille ovat ilmestyneet talvitauon jälkeen mopot ja muut kevytmoottoriajoneuvot. Tämä merkitsee sitä, että liikenteessä kurvailee taas enemmän nuoria kuljettajia moottorivoimalla.
Maskun Vähäkorventiellä järjestettiin viime lauantaina suuren suosion saavuttanut mopomiitti (V-SS 13.5.). Nuorisokuskit pääsivät valvotuissa oloissa esittelemään ajotaitojaan tavalla, joka on kiellettyä puuhaa normaalin liikenteen seassa. Maskussa sai luvallisesta keulia, jos kyvyt siihen riittivät.
Liikenneturvallisuus ei ole mopomiittien pääteema, vaikka tavoitteena onkin yleisen laillisuuskasvatuksen edistäminen. Mopokansan kokoontumisajoissa ei jää kokonaan unholaan kaikkia kulkijoita koskettava seikka, miten liikenteessä pystyy toimimaan mahdollisimman turvallisesti.
Liikenneturvallisuuden merkitystä ei voi varmaankaan liiaksi nuorisolle tuputtaa, sillä valitettavan usein onnettomuuksissa on osallisina vähäikäistä väkeä. Mopot ja moottoripyörät ovat suojattomia härveleitä silloin, kun kolaritilanteita sattuu. Näissä jälki voi olla ikävää.
Sähköpotkulaudat eli skuutit ovat vielä melko uudehkoja kapistuksia liikenteessä. Väline on näppärä liikkumismuoto, mutta uutiset vakavista sähköpotkulautaonnettomuuksista ovat valitettavan yleisiä. Tuore tieto kertoo tragediasta, jossa vappuna yöaikaan Joensuussa skuutilla kaatunut nuori mies menehtyi muutama päivä myöhemmin sairaalassa.
Skuuttiturmat ovat niin yleisiä, että nyt joissakin kommenteissa on jo vaadittu menopelin käytön kieltämistä öisin. Tätä kannattaa harkita, sillä sähköpotkulauta saattaa löytyä kulkuvälineeksi vaikkapa baari-illan päätteeksi. Humalainen skuuttikuski on vaaraksi sekä itselleen että muille liikkujille.
Suomessa ei ole ikärajaa sähköpotkulaudan käytölle, mutta suositeltavaa on, että alle 15-vuotiaat käyttävät välinettä vain valvotusti. Suosituksesta olisi syytä pitää kiinni.
Vesa Penttilä