Vehmassalon kunnissa otettiin tällä viikolla käyttöön Varhan avoterveydenhuollon palveluissa omatiimimalli, jonka toivotaan helpottavan asiointia terveysasioissa. Kuun vaihteessa palvelu laajenee myös Uudenkaupungin terveyskeskukseen (V-SS 31.1.). Tällä viikolla Varha tiedotti myös laajenevista digipalveluistaan. Joitain terveysasioita pystyy hoitamaan jo Varhan sovelluksen kautta.
Uudessakaupungissa on ollut vaikeuksia houkutella lääkäreitä terveyskeskukseen töihin. Terveyskeskuksessa on jo joitakin vuosia satsattu sairaanhoitajien vastaanottoihin, ja jatkossa omatiimimalli myös tukee tätä käytäntöä. Asiointi on helpompaa, jos omia terveysasioita ei tarvitse kertoa jokaisella käynnillä tai jokaisessa puhelussa alusta asti.
Uudenkaupungin terveyskeskuksessa työskentelee myös sairaanhoitajia, joilla on pätevyys kliinisten tutkimusten tekemiseen, ja lisäksi talosta löytyy pian myös hoitaja, jolla on oikeus määrätä lääkkeitä tiettyihin vaivoihin. Näillä keinoilla pystytään vähän paikkaamaan hankalaa lääkäritilannetta.
Digipalveluiden laajentaminen auttaa todennäköisesti ajanvarausten puhelinruuhkissa. Selvää silti on, että kaikki Varhan asiakkaat eivät taivu digipalvelujen käyttöön. Pienten terveysasioiden hoitamista ne taatusti helpottavat.
Uusikaupunki ei ole ainoa paikkakunta, mihin lääkäriä on ollut vaikeaa saada. Lähiseudulta toinen esimerkki löytyy muun mussa Laitilasta, missä vuodeosastoa ei ole pystytty avaamaan uudelleen, koska osastolle ei yrityksistä huolimatta ole saatu palkattua lääkäriä.
Uudenkaupungin sanotaan olevan työnantajan näkökulmasta hankalassa paikassa, ei minkään varrella, ja vähän jo liian kaukana Turusta. Varhan tämän hetkisessä taloudellisessa tilanteessa tuskin taivutaan enää minkäänlaisiin lisäkorvauksiin lääkärien houkuttelemiseksi kauemmas Varhan alueelle. Huolta silti on, koska esimerkiksi Uudessakaupungissa on paljon iäkästä väkeä.
Jenni Kylänpää