Vakan alueella Uusikaupunki on syksyllä ottanut hyvinvointi- ja vapaa-aikapalveluissaan käyttöön turvallisemman tilan periaatteet. Siihen liittyy ohjenuoria, jotka esimerkiksi Suomen YK-liitto on kiteyttänyt varsin tutun kuuloisesti: Kohtele muita kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan.
Turvallisemman tilan käsite on lähtöisin ala- ja vaihtoehtokulttuureista, erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tapahtumista. Periaatteet sopivat kuitenkin kaikkiin paikkoihin, joissa ihmiset toisiaan kohtaavat. Ne on viime vuosina otettu ohjenuoraksi monessa kaupungissa, kunnassa, järjestössä ja oppilaitoksessa.
Voi kuulostaa itsestään selvältä, että kaikille avoimissa tiloissa myös huolehditaan yhdessä tilojen viihtyisyydestä, tai toisten oikeutta fyysiseen ja henkiseen koskemattomuuteen tulee kunnioittaa. Silti periaatteiden kirjaaminen ohjenuoraksi kaupungin työntekijöille ja palveluiden käyttäjille on askel kohti niiden parempaa huomioimista ja muistamista.
Saa ravistella aika roimastikin, että pääsee irti ikään, ulkonäköön, sukupuoleen tai ihmisen taustaan liittyvistä ennakko-oletuksista, niin tiukasti ne hiljalleen kutoutuvat mieleen ihan huomaamattakin. Kohtuullista on, että kaikille avoimissa, verorahoin kustannetuissa tiloissa jokainen voi levollisin mielin tuntea itsensä tervetulleeksi ja liikkua omana itsenään. Turvallisissa tiloissa kukaan ei tahallisesti loukkaa muita käytöksellään tai puheellaan.
Joskus turvallisemman tilan muodostumiseen voi tarvita esimerkiksi vartijan läsnäoloa, kuten Uudenkaupungin pääkirjastolla viime keväänä nuorten otettua tilat villisti kokoontumispaikakseen. Auktoriteetin sormenheristelyjen sijasta parempi taitaa olla viime viikolla alkanut uusi järjestely: Kirjaston nuoret saivat rinnalleen ikioman nuorisotyöntekijän, joka on läsnä heidän kanssaan ja heitä varten.
Saara Huovinen