Pankkiasiointi on pitkään ollut myllerryksessä. Asiakkailla on yhä harvemmin tarvetta piipahtaa pankkikonttorissa, kun useimmat asiat voi näppärästi hoitaa kotioloissa sähköisillä laitteilla.
Muutos on luonnollisesti vaikuttanut pankkikonttoreiden tarjoamiin palveluihin. Lisäksi pankit ovat ryhtyneet etsimään fuusioiden kautta hyötyjä aiempaa isommista kokoluokista.
Nyt Varsinais-Suomessa on vireillä suunnitelma varsin mittavasta Osuuspankkien yhdistymishankkeesta. Lopulliset päätökset ovat tekemättä, mutta kaiketikin lähes varmaa on se, että Lounaisrannikon, Lounais-Suomen, Turun Seudun ja Vakka-Auranmaan Osuuspankeista muodostuu uusi Varsinais-Suomen Osuuspankki vuoden 2026 alussa (V-SS 29.11.).
Pikkukuntien itsenäisten paikallispankkien aika alkaa olla ohi. Kehitys on ollut vikkelää, sillä vielä vuonna 2017 Vakka-Suomen Sanomien levikkialueella oli sellainenkin harvinaisuus, että Mynämäen Karjalassa toimi oma Osuuspankki ennen sen liittämistä silloiseen Mynämäen-Nousiaisten Osuuspankkiin.
Vuosien saatossa on tehty pankkifuusioita, jotka ovat saattaneet vaikuttaa maantieteellisesti hieman oudoilta. Lounaisrannikon Osuuspankin konttorit sijaitsevat Maskussa, Uudessakaupungissa, Lokalahdella, Taivassalossa ja Laitilassa. Vakka-Auranmaan alueella konttoripalveluja on tarjolla Mynämäessä, Nousiaisissa ja Aurassa. Lisäksi Vakan alueella on Turun Seudun Osuuspankin palvelupisteitä Vehmaalla ja Naantalissa. Kustavista pankki on jo häipynyt.
Eri aloilla siirtyminen entistä isompiin yksiköihin aiheuttaa helposti huolta siitä, että palvelut karkaavat kauemmas. Kun varsinaissuomalaista Osuuspankki-fuusiota viime viikolla esiteltiin, niin viesti oli rauhoitteleva: yhdistyminen ei aiheuta muutoksia pankkiasiointiin eikä sillä ole vaikutusta konttoriverkostoon.
Konttoreiden säilyttäminen olisi tärkeää, sillä sellainen on pelkkä harhaluulo, että nykyään kaikki hoitaisivat pankkiasiansa omatoimisesti kotikonstein.
Vesa Penttilä