Suomessa järjestetään kunta- ja aluevaalit 13. huhtikuuta. Kuntien tehtäväkenttä on kaventunut, mutta ympäristöasioissa kunnilla on edelleen merkittävä rooli. Kansalliset ja kansainvälisetkin ympäristötavoitteet realisoidaan konkreettisiksi teoiksi kunta- ja aluetasolla. Positiivista on se, että moni ilmasto- ja luontoteko vahvistaa samalla kunnan elinvoimaa sekä tukee terveellistä ja laadukasta arkea kuntalaisille.
Kuntapäättäjät ovat portinvartijan roolissa varmistamassa, että kuntien oma rahankäyttö ohjautuu kestävää hyvinvointia kasvattavaan ja kiertotaloutta tukevaan toimintaan. Kunnan tärkeä rooli onkin valjastaa omat investoinnit ja hankinnat kestävyysmurrosta vauhdittavaksi tekijäksi.
Maankäyttö- ja tontinluovutussopimusten sekä kaavoituksen kautta voidaan tukea ilmasto- ja luontoviisasta rakentamista. Kuntalaisten ympäristöystävällisiä valintoja voidaan tukea esimerkiksi energianeuvonnalla ja panostamalla kestäviin kulkumuotoihin kannustavaan arkiympäristöön. Esimerkiksi kestävien liikkumismuotojen edistämisellä on hyvinkin suora kytkös kuntien terveydenedistämisen tehtävään ja samalla voidaan saavuttaa myös ympäristöhyötyjä.
Kuntapäättäjät vaikuttavat myös kuntien lähimetsien käyttöön ja siihen, millaisin toimin kunnassa ehkäistään luontokatoa. Kuntien omistuksessa on yli 400 000 hehtaaria Suomen metsistä, ja kunnat omistavat usein juuri sitä metsää, joka on lähimpänä ihmisiä. Lähimetsillä on suuri merkitys kuntalaisten fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille.
Kunnalla on ihmisiä lähellä olevana toimijana luonteva rooli tiedon välittäjänä kuntalaisten kestävän elämäntavan edistämiseksi. Tulevina vuosina myös tarve ilmastonmuutokseen sopeutumiseen vahvistuu kunnissa. Vaaditaan uskallusta uudenlaisten ratkaisujen testaamiseen esimerkiksi hulevesien hallinnassa ja tulva-, kuumuus- ja kuivuusriskien hillinnässä.
Ympäristön kantokyvyn vaatima kestävyyssiirtymä on valtava muutos ja kunnalla on lakisääteinen velvoite mahdollistaa asukkaiden osallistuminen ja vaikuttaminen. Tulevien kuntapäättäjien tulee panostaa osallisuuteen, eli ihmisten mukaan ottamiseen ja kuulemiseen. Aktiivinen ja informoitu kuntalainen on todennäköisempi muutosvoima myös kestävyysmurroksessa.
Anni Lahtela Valoniasta