Syksyisin sienimetsät vetävät puoleensa sankoin joukoin sienestäjiä. Suppilovahveroiden, tattien ja kantarellien bongaaminen on monelle mieluisa tapa rentoutua lähiluonnossa ja hyvä syy lähteä liikkumaan raittiiseen ilmaan. Mutta tiesitkö, että samaa löytämisen iloa voi kokea myös keväällä ja kesällä – roskia keräämällä?
Roskien kerääminen voi kuulostaa arkiselta tai jopa tylsältä, mutta kun siihen suhtautuu sienestämisen tapaan kuin pieneen aarrejahtiin, se saa uuden sävyn. Karkkipaperi kiven kolossa, aurinkolasit ojassa tai poksahtanut ilmapallo – kaikki tuovat löytämisen iloa ja kertovat omaa tarinaansa siitä, millaista elämää alueella eletään. Silmät harjaantuvat nopeasti huomaamaan piilossa olevia "löytöjä" ja keho kiittää hyötyliikunnasta.
Ja mikä parasta, jokainen kerätty roska on pieni teko puhtaamman ympäristön puolesta. Lähiluonto siistiytyy ja kasvit ja eläimet voivat paremmin. Roskakävelyllä huomaa, miten nopeasti esimerkiksi muovipussi rikkoutuu aina pienemmiksi riekaleiksi ja hiljalleen paljon puhutuksi mikromuoviksi. Parasta tietenkin olisi, ettei muovipussi koskaan päätyisi tienposkeen, mutta mitä pikemmin se saadaan noukittua sieltä pois, sen parempi.
Kerätty roska on tietenkin hyvä lajitella ja hävittää oikeaoppisesti. Roskaa voi hyödyntää myös materiaalina erilaisiin taideprojekteihin. Esimerkiksi Turussa ReTurku-kiertotalouskarnevaaleilla Halisten ja Runosmäen alueilta asukkaiden voimin kerätystä muoviroskasta rakennetaan yhdessä Merihirviö -yhteisötaideteos, joka herättää pohtimaan muoviroskaa ja merten tilaa.
Jos jo malttamattomana odotat syksyn sieniretkiä, kokeile sitä ennen keväistä roskaretkeä. Ota mukaan ainakin roskapussi, hanskat ja avoin mieli. Myös roskapihdit tekevät keräilemisestä mukavaa. Katso Vaski-kirjastojen sivuilta, saako lähikirjastostasi roskapihdit lainaan ja suuntaa luontoon.
Vinkin laati Ella Metsälä Valoniasta