Energiamurros tuo sähkönkäyttäjille mahdollisuuksia joustaa omassa sähkönkulutuksessaan monella tavoin. Esimerkiksi pientaloasukkaan pörssisähkösopimus ohjaa kulutusta hetkiin, jolloin sähkön hinta on halpa ja tuotantoa riittävästi. Tarjolla on myös sulakekaappiin liitettävää automatiikkaa, jolla lämmitystä ja sähkölaitteiden käyttöä voi ohjata esimerkiksi sähkön hinnan mukaan. Pientaloasukkaalle mainitut ratkaisut merkitsevät varautumista hintavaihteluun sekä varautumista tulevaisuudessa käyttöön otettavaan sähkönsiirron tehomaksuun.
Viimeisen puolen vuoden aikana kuluttajamarkkinoille ovat tulleet erilaiset akkuratkaisut, niiden liittäminen sähkön reservimarkkinoille sekä odotukset sähkön halvasta hinnasta.
Yksinkertaisimmillaan pientalon tai taloyhtiön akkujärjestelmä mahdollistaa aurinkosähkön varastoinnin myöhempää käyttöä varten. Jos hankit akuston samaan aikaan aurinkosähköjärjestelmän kanssa, voit hankkia suuremman aurinkosähköjärjestelmän, mikä useimmiten parantaa aurinkosähköjärjestelmän kannattavuutta. Vaikka sinulla ei olisi aurinkosähkön tuotantoa, voit silti hankkia akkujärjestelmän. Silloin akkuja ladataan halvan sähkön aikaan ja käytetään hinnan ollessa korkeampi. Jos haluat varautua akkujen avulla sähkökatkoihin, on hankittava säädöksien mukainen kytkin ja sitä ohjaava laitteisto, joka mahdollistaa irtautumisen sähköverkosta (saarekekäyttö).
Uutena akkupalveluna tarjotaan sopimusmallia, jossa akkuja käytetään Fingridin hallinnoimilla reservimarkkinoilla. Palvelumallissa on kyse siitä, että yritys tarjoaa akkukapasiteettia, johon omakotitalot voivat myydä ylijäämäsähköään ja myös ostaa sitä sieltä. Joissain tapauksissa akkuun varastoitua sähköä ei voi käyttää suoraan itse. Riskinä akkujen osalta on se, että todelliset tuotot eivät vastaa teoreettisia laskelmia ja reservimarkkinoille tarjotun sähkön hinta on tarjottua pienempi. Tällöin hankinnan kannattavuus heikkenee.
Selvitä ennen sopimuksen allekirjoitusta, voitko käyttää akkua aurinkosähkön varastointiin ja oman käytön ajoitukseen, miten luvattu tuotto lasketaan sekä onko yrityksellä kokemusta akkujärjestelmän hallinnasta. Huomaa, että osa yrityksistä kerää ensin asiakkaita ryhmäksi ja vasta sitten tarjoaa akkukapasiteettia reservimarkkinoille. Akkuja voi joutua jonottamaan pitkän ajan, eikä käyttöönottohetken tuotoista ole tarkkaa tietoa.
Palveluntarjoajia on liikkeellä runsaasti ja luvatut hyödyt, kuten sähkön hinta, ovat vaikeasti vertailtavissa. Fingrid ylläpitää listaa toimijoista, joilla on sopimus reservimarkkinoille osallistumisesta. Vain listatuilla yrityksillä on mahdollisuus hyödyntää kotiakkuja reservimarkkinoilla, joten valitse sellainen oman etusi vuoksi.
Liisa Harjula Valoniasta