Vuonna 2024 maapallon keskilämpötila oli noussut 1,5 astetta esiteollisesta ajasta. Suomessa lämpeneminen on vielä nopeampaa, ja viime vuosi oli jo 3,4 astetta esiteollista aikaa lämpimämpi. Ilmasto- ja sääriskit näkyvät yleistyvinä sään ääri-ilmiöinä kuten pitkinä hellejaksoina, kovina sadekuuroina sekä viheliäisinä, liukkautta lisäävinä suoja- ja pakkassään vaihteluina.
Liukkaudesta johtuvat kaatumisonnettomuudet, kuumat asunnot, tulvivat kellarit sekä kostuvat ja rapautuvat julkisivurakenteet ovat monille taloyhtiöille tavalla tai toisella jo arkipäivää. Näistä aiheutuu asukkaille epämukavuuden lisäksi ylimääräisiä kustannuksia. Myös vakuutusmaksujen ennakoidaan nousevan riskien kasvaessa.
Kiinteistöjen ylläpidossa sopeutuminen ja varautuminen muuttuneeseen ilmastoon on jatkossa keskeinen tehtävä. Ilmastokestävyys voi tulevaisuudessa vaikuttaa myös taloyhtiön luottokelpoisuuteen. Taloyhtiö, jossa ilmastoriskit on huomioitu, on turvallisempi sijoituskohde niin pankille, ensiasunnon ostajalle kuin asuntosijoittajallekin. Lisäksi energiankulutusta vähentävillä remonteilla on mahdollista saada vihreää lainaa, joka on tavallista remonttilainaa edullisempaa.
Moni suomalainen taloyhtiö painii kasvavan korjausvelan kanssa. Peruskorjauksissa ei kannata kuitenkaan mennä sieltä, missä aita on matalin, vaan korjaushankkeita tulisi ajatella kokonaisuuksina.
Jos esimerkiksi energiaremontin yhteydessä piha-alueita kaivetaan auki, on samalla järkevää tarkastella taloyhtiön hulevesisuunnitelmaa. Tällöin lisääntyvien rankkasateiden aiheuttamiin tulviin voi varautua esimerkiksi lisäämällä sadevettä viivyttävää ja imeyttävää kasvillisuutta tontilla.
Muuttuvat olosuhteet huomioivien remonttien suunnitteluun tarvitaankin pitkän tähtäimen ajattelua sekä isännöitsijöiden ja hallitusten jäsenten hankintaosaamista. Jo tarjousvaiheessa on järkevää kuulla eri ammattilaisten näkemyksiä, jotta vältytään ylimääräisiltä kustannuksilta.
Pitkän tähtäimen suunnitelmien ohella taloyhtiön strategia voi olla jatkossa hallituksien tärkeä työkalu, jonka avulla taloyhtiön ylläpitoa katsotaan pitkälle tulevaisuuteen huomioiden muuttuvat ilmasto-olosuhteet.
Olli Haapanen Valoniasta