Tämän jouluisen kalapöydän valmistamiseen kului Janne Rautiolta alle kolme tuntia.
Jesse Ranta
Suomalaisista villikaloista kirjan kirjoittanut Janne Rautio tuo pöytään mieluummin jouluhauen kuin perinteistä kasvatettua lohta
Naantalin Merimaskussa asuvan Janne Raution joulupöydässä kalaa löytyy monessa muodossa, mutta kasvatettua norjanlohta hän ei mielellään tarjoile eikä suosittele. Kalatalousministeriksikin tituleerattu Rautio on tietokirjailija, kokki, kalastaja ja suomalaisen luonnonkalan puolestapuhuja, jonka teos Suomalaista villikalaa (Otava 2018) tuo tunnetuksi suomalaisten vähemmän tuntemia villikaloja ja kalareseptejä.
Rautiolle kalastus on intohimo ja luonnonkalat mielenkiinnon kohde. Isältään hän sai sysäyksen kalastuksen pariin jo nuorena. Hän muistaa isän arvostaneen meren antamaa monipuolista kalansaalista. Isän pyydyksiin roskakaloja ei tarttunut.
– Isä opetti minut kalastamaan. Olin kuusivuotias, kun isäni vei minut kalastamaan Ruissaloon. Silloin tutustuin ensi kerran särkeen ja lahnaan. Siihen aikaan ne eivät olleet hyljeksittyjä kaloja, Rautio muistelee.
Juuri sana roskakala toimi yhtenä pontimena villikalakirjan kirjoittamiseen.
– Se sana roskakala kalskahti pahasti korvaani. Ajattelin, että sille asialle pitäisi tehdä jotain. Siitä alkoi huima opettelu kalojen tunnistamiseksi ja siihen, että osaisin valmistaa niistä ruokaa. Silloin sain ajatuksen, että kirjoitan tästä kirjan.
Rautio kokee yhdeksi suurimmaksi ansioksi sen, että on onnistunut muuttamaan suomalaisten käsitystä luonnonkaloista.
– Enää ei juuri kuule puhuttavan roskakaloista, mutta villikala taas on tullut muotisanaksi. Sen myötä on tullut myös tosi paljon villikalatuotteita.
Hän muistuttaa, että moni suomalainen luonnonkala on arvostettu ulkomailla, vaikka kotimaassa se jostain syystä olisikin saanut aikoinaan huonon ruokakalan maineen.
– Esimerkiksi suutari on muualla Euroopassa arvostettu ruokakala, mutta Suomessa sitä ei ole osattu arvostaa. Sen valmistaminen ja perkaaminen on hieman vaativampaa, mutta sen liha on erittäin maukasta.
Janne Raution mukaan ihmiset pelkäävät turhaan ruotoja. Kalan ruotimisen oppii nopeasti ja oikealla valmistustavalla ruoto pehmenee valmistaessa.
Janne Rautio
Rautio suitsuttaa villikalojen ravintoarvoja. Kotimaisessa villikalassa, kuten särjessä, lahnassa, ahvenessa ja hauessa on kalkkia, kalsiumia ja omega kolmosta. Kasvatetussa kalassa näitä terveellisiä ominaisuuksia ei samalla tavalla ole.
– Vaikka suositus on, että kalaa syötäisiin kahdesti viikossa, niin kyllä minä syön kalaa oikeastaan joka päivä. Kalastajat tuntuvat elävän satavuotiaiksi, vaikka syövät kalaa yli suositusten.
Siksi villikalat ovat pääosassa kalastajan joulupöydässä.
– Joulupöydästä löytyy ne vähän harvinaisemmat kalat, meillä ei mennä sillä perinteisellä lohilinjalla. Sen sijaan pöydästä löytyy jouluhauki, lahnaa, särki ja muita särkikaloja, kuten vimpa. Lisäksi on muikkua ja tietenkin siian ja muikun mätiä. Kotimainen kirjolohi tulee pöytään ainoastaan sen takia, että muut haluavat sitä syödä.
Rautio rohkaisee kokeilemaan eri kalalajeja. Ei pidä myöskään pelästyä kalaruokien valmistusta. Vaikka moni kotikokki voi ajatella villikalojen valmistamisen sopivan huonosti muutenkin kiireiseen joulunaikaan, onnistuu kalaherkkujen valmistaminen nopeasti. Kaikkea ei tarvitse myöskään valmistaa kerralla.
– Valmistin juuri kahdeksan eri kalaruokaa kahdessa ja puolessa tunnissa. Mielestäni se ei ole kovin pitkä aika. Ei keittiössä tarvitse koko päivää olla. Valmistamista voi jaksottaa niin, että kun yksi on uunissa, toinen on paistinpannulla, sinä aikana kolmatta voi vaikka fileerata. Jotain voi valmistaa jo edellisenä päivänä, esimerkiksi graavatut kalat voi suolata edellisenä päivänä ja sama juttu on savustettujen kalojen kanssa. Myös uunissa valmistettavat kalaruuat voi valmistaa edellisenä päivänä ja lämmittää uudelleen.
Takana thaichilismetanalla maustettua uunisuutaria. Vasemmalla lämminsavukuharullia savupaprikakermakastikkeessa ja oikealla ruskistetussa tillivoissa paistettuja muikkuja.
Jesse Ranta
Rautio tyrmää myös ajatuksen, ettei ruotoisista kaloista saisi aikaiseksi jouluherkkuja.
– Se ihmisillä yleensä tulee villikaloista ensimmäisenä mieleen, että ne olisivat kovin ruotoisia kaloja. Sen ruodonkin saa pehmenemään eri valmistustavoilla. Kalan ruodottomaksi perkaaminen on suhteellisen helppoa, vaikka moni sitä saattaa juuri perkaamista hieman aristella.
Löytyy kalatalousministerin joulupöydästä muitakin kuin kalaherkkuja.
– Ne perinteiset jouluruuat, rosollit ja laatikot. Minulla joulupöydässä on jo kymmenen vuoden ajan ollut savustettu kalkkuna. Ja saaristolaisleipää täytyy tietysti olla.
Etualalla kylmäsavustettua haukea ja siianmätiä. Taustalla vasemmalla sitruunauunisiika ja oikealla savustettuja muikkuja.
Jesse Ranta
Rautio suosittelee kokeilemaan joulukalan valmistusta esimerkiksi Sakari Kuosmasen hänen kirjaansa antamaa haukireseptiä.
– Reseptin nimi on kirjassakin Paras haukiresepti. Hauki sopii jouluun, viedäänhän presidenttiparillekin perinteisesti jouluhauki.
Paras haukiresepti
2kg:n hauki
Valkoviinimausteliemi:
vettä
valkoviiniä
sokeria
suolaa
tilliä tai muuta yrttiä
(soijaa)
Tarjoiluun:
voita
kevätsipulia
Hauesta saa monenlaista syötävää. Paras resepti kahden kilon hauelle on seuraavanlainen:
Perkaa kala erittäin huolellisesti, puhdista sisukset hyvin. Maustelientä varten tarvitset melko ison kattilan. Erityisen tärkeä on riittävä suolan määrä. Sekaan voi lisätä vähän soijaa. Käytä haluamaasi yrttiä.
Kiehauta liemi ja jätä se porisemaan miedolle lämmölle. Laita hauki kanaverkkoon ja upota liemeen. Anna kieuha tasan kahdeksan minuuttia. Hauki on valmiina al dente, liha jää hieman kiiltäväksi.
Kiehautuksen jälkeen avaa kala niin sanotusti selälleen ja valele päälle voisulaa, jossa on kevätsipulia. Tarjoile gratinoidun kukkakaalin ja béarnaisekastikkeen kanssa.
(Sakari Kuosmanen)
Jesse Ranta