Naantalin Voimistelijoiden äiti-vauva -ryhmän merellinen esitys lottien hemmottelupäivässä.
Mia Ruusumo
Lions Club Naantali-Raisio on järjestänyt keväisin vuodesta 2003 alkaen lottien hemmottelutapahtumia jo 21 kertaa.
Lions Club Naantali-Raisio on järjestänyt keväisin vuodesta 2003 alkaen lottien hemmottelutapahtumia jo 21 kertaa.
Lotat liittyvät myös itse klubin syntytarinaan. Klubin perustaja ja lottapäivien käynnistäjä Eija Kesti kertoo Raision miesklubien aikanaan pohtineen useampaan kertaan piirikuvernöörin tavoitteiden mukaisesti naisklubin perustamista. Jossakin käänteessä Kesti sai puolisoltaan ja alueen puheenjohtajalta tiukan pyynnön ryhtyä toimeen, ja tajusi, että tämä voisi olla mahdollisuus toteuttaa pitkäaikainen hiljainen haave.
– Lottaäidin ja sotaveteraani-isän tyttärenä sekä silloin vielä majurin siskona tartuin tarjoukseen ja lähdin keräämään perustettavaan naisklubiin auttamishaluisia ja -kykyisiä eri ammattialojen naisia. Se hiljainen haaveeni oli ollut nuoruusvuosista lähtien päästä nostamaan lottien, siis naisten arvostusta Suomen itsenäisyyden turvaajina, puolustajina ja jälleenrakentajina. Se arvostus ja tunnustus mielestäni puuttui.
Kesti pohti, ettei lottien arvostus voinut olla omiaan vähentämään miessotilaiden arvostusta, vaan päinvastoin, se nostaa esiin sotilaiden ja lottien pyyteettömän yhteistyön sodan melskeissä.
– Ja niin sovimme klubissamme, että me nuoremmat naiset olemme lotille ja pikkulotille erikoistunnustuksen velkaa, ainakin täällä koti- ja asuinseudullamme.
Lottien hemmottelupäivää vietettiin Naantalin kylpylässä.
Mia Ruusumo
Klubilaiset ovat vuosien varrella saaneet kuulla lottien väkeviä tarinoita rintamalta. 13.4. Naantalin kylpylässä pidetyssä hemmottelupäivässä tarinaansa Eija Kestille kertoi pikkulotta Sylvi Haikka, joka on kiitollisena osallistunut naisleijonien järjestämiin hemmottelupäiviin lähes alusta alkaen.
Haikka kertoi lähteneensä 17-vuotiaana sotatoimialueelle avustamaan lottia Karjalan kannaksella. Sitä ennen hän oli vienyt kodistaan maitoa muonituslotille. Tie oli vaarallinen ja matkaa kertyi 5 kilometriä. Vuodet 1941–1944 hän toimi lottien pyynnöstä pikkulottana Hovikylän koululla sijainneessa esikunnassa.
Sota-aikana ei ollut mahdollista jatkaa koulunkäyntiä. Siksi Sylvi Haikka on erittäin onnellinen siitä, että heidän tyttärensä ovat kaikki maistereita ja saaneet käydä koulunsa itsenäisessä Suomessa.
Itsenäisyyden raskaaseen hintaan sisältyy myös hänen veljensä kaatuminen ja toisen veljen haavoittuminen. Haavoittumisesta huolimatta velikin eli yli 100-vuotiaaksi. Sylvi Haikka kertoi, että sotavuosien jälkeen, vaikkakin Karjalasta tulleena evakkona, hän on saanut elää todella onnellista elämää Raisiossa puolisonsa ja kolmen tyttärensä kanssa.