Mynämäki antoi lausuntonsa valtakunnallisesta Liikenne 12 -suunnitelmasta.
Sari Honkasalo
Mynämäen kunnalle tärkeitä liikennehankkeita ovat Valtatie 8:n nelikaistaistamisen edistäminen, Kustavintien palvelutason ja liikenneturvallisuuden parantaminen, Uudenkaupungin radan kunnostamisen edistäminen ja Turun ulkoisen kehätien edistäminen. Nämä kunnanhallitus tuo esille maanantaina antamassaan lausunnossa valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnoksesta.
Mynämäen kunta pitää huolestuttavana suunnitelmasta välittyvää viestiä liikenneverkkojen kehittämisen rahoituksen riittämättömyydestä.
Suunnitelmaluonnoksessa viitataan yhteisrahoitukseen niin valtion väyläverkon rakentamisen kuin kunnossapidonkin osalta. Rahoituksen riittämättömyyteen viitataan myös toimenpiteessä, jossa valtio yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa pyrkii yhdenmukaistamaan maanteiden hallinnollisia luokkia koskevat toimintatavat ja periaatteet.
Mynämäen kunta ei pidä kehityssuuntaa hyväksyttävänä, jos toimenpiteellä tähdätään valtion luopumiseen alemmasta tieverkosta ja siten kustannusvastuun siirtämiseen kunnille. Kunta korostaa, että valtion alemman tieverkon tulee kuulua jatkossakin valtion vastuulle, jotta laajatasoinen saavutettavuus voidaan turvata. Valtion tulee myös huolehtia vastuullaan olevan tiestön kunnosta omatoimisesti.
Valtion talouden huonoa tilannetta ei Mynämäen mielestä voi siirtää kuntien vastuulle, koska valtio on hankaloittanut jo lukuisin muin keinoin kuntien rahoitustilannetta,
– Ei ole taloudellisesti kestävää, että maanteiden hallinnollisia luokkia muutetaan kaduiksi ja täten kasvatetaan kuntien menoja, Mynämäen lausunnossa todetaan.
Kunta pitää tärkeänä, että kunnat otetaan jo alkuvaiheesta alkaen mukaan Väyläviraston valmistelemaan suunnitelma- ja investointiohjelman suunnitteluun, sillä siinä liikennejärjestelmäsuunnitelma vasta konkretisoituu.
Rahoituksen kohdentamisesta kunta toteaa, että liikenteen sujuvuuden parantamisen lisäksi tulisi nykyistä enemmän kiinnittää huomioita pieniin liikenneturvallisuustoimenpiteisiin, kuten alikulkuihin, kevyen liikenteen reitteihin kuntakeskusten välillä ja risteysjärjestelyiden parantamiseen. Näillä toimenpiteillä voitaisiin vaikuttaa paikallisesti myös talouskasvuun.
Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee valtakunnallista liikennejärjestelmäasuunnitelmaa vuosille 2026–2037. Lopullinen Liikenne 12-suunnitelma annetaan eduskunnalle kuluvan vuoden syyskauden aikana.