Poliisin somekanavissa keskustellaan muun muassa verkkohuijauksista, roadman-kulttuurista ja nuorten kokemista rikoksista.
Arkisto / Sari Honkasalo
Poliisit ovat tehostetusti läsnä verkossa ja keskustelemassa nuorten kanssa hiihtolomaviikolla 17. –23.2. Valtakunnallisen valvontaviikon tavoitteena on lisätä nuorten tietoisuutta verkkorikollisuuden ilmiöistä, ehkäistä nuorten joutumista rikollisiin verkostoihin ja käydä keskustelua ilmiöiden vaikutuksista nuorten elämään.
Valvontaviikon aikana poliisit jakavat nuorille vinkkejä verkkomaailman riskien tunnistamiseen ja rikoksilta suojautumiseen. Pelipoliisien ja muiden somessa toimivien poliisien kanavissa keskustellaan muun muassa verkkohuijauksista, roadman-kulttuurista ja nuorten kokemista rikoksista.
Poliisiyksiköiden sosiaalisessa mediassa työskentelevät poliisit eri puolilta Suomea osallistuvat valvontaan ja ovat nuorten tavoitettavissa pitkin viikkoa.
– Nuoret viettävät paljon aikaa verkossa ja siksi poliisinkin on hyvä olla läsnä verkkomaailmassa, kertoo poliisitarkastaja Miia Lehtinen Poliisihallituksesta.
Nuoret, joilla on haasteita elämänsä hallinnassa, päihteiden käytössä ja koulunkäynnissä, ovat usein alttiita epäasialliselle vaikuttamiselle myös verkossa. Tämän ilmiön tunnistaminen ja ymmärtäminen on tärkeää. Verkossa tulisi olla enemmän turvallisia aikuisia ja myös vanhempien tietoisia riskeistä, jotta he pystyvät tukemaan nuoria.
Nuoret kuvaavat väkivallan tekoja ja julkaisevat niitä sosiaaliseen mediaan. Tällä nuoret hakevat kunnioitusta toisilta nuorilta, mikä on erittäin huolestuttava ilmiö. Rikollista elämäntapaa ihannoidaan eikä välttämättä ymmärretä tekojen vakavuutta. Tästä rikollisen elämäntavan ihannoinnista käytetään myös nimeä roadman-kulttuuri.
Roadman-tyyli voi olla pelkästään pukeutumistyyli eikä pukeutumista pidä sekoittaa rikoksiin. On eri asia, jos pukeutumistyyliä noudattava nuori tekee myös rikoksia. Poliisin kokemuksen mukaan roadman-kulttuuri on ollut usein esiaste ennen kuin nuori on liittynyt katujengiin.
Nuorisorikollisuuden ennalta estäminen ja vähentäminen ovat tärkeimpiä poliisin tehtäviä.
– Poliisi on miettinyt laaja-alaisesti nuorisorikollisuuden torjuntaa ja toimenpiteiden kohdentamista. Entistä tehokkaampi rikostutkinta, rikoskierteen katkaisemiseen tähtäävät toimenpiteet, avun ja tuen piiriin ohjaaminen sekä viranomaisten välinen sujuva yhteistyö ovat esimerkkejä tunnistetuista keinoista, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo kertoo.
Nuorten rikollisuus on edelleen kasvussa vakavien rikosten osalta valtakunnallisesti, erityisesti alle 15-vuotiaiden osalta. Nuorten väkivalta tapahtuu tyypillisesti ryhmissä ja tyypillisiä nuorisorikoksia ovat ryöstöt ja vahingonteot, joissa samat nuoret voivat olla sekä tekijöitä että uhreja. Rikosten tekeminen kasaantuu pienelle porukalle, joista osa syyllistyy vakaviin rikoksiin jo hyvin nuorina.