Arkisto / Roosa Vähätalo
Valtakunnallista Uimataitoviikkoa vietetään tällä viikolla teemalla Kellu elääksesi.
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) koordinoima viikko kiinnittää huomion kellumisen keskeiseen rooliin osana uimataitoa ja vesiturvallisuutta.
Uimahallit, uimaseurat ja muut toimijat järjestävät kansalaisille teemaan liittyvää toimintaa yli 40 paikkakunnalla ja edistävät näin osaltaan uimataitoa.
Uimataitoviikon tavoitteena on tänä vuonna lisätä tietoisuutta kellumisen merkityksestä, innostaa kaikenikäisiä harjoittelemaan tätä perustaitoa ja tarjota matalan kynnyksen mahdollisuuksia oppia, kokeilla ja oivaltaa.
Suomen kylmät vesistöt altistavat veden varaan joutuessaan kylmäsokille. Hengitys muuttuu hallitsemattomaksi, syke nousee ja kyky pidättää hengitystä heikkenee merkittävästi. Tämä lisää hukkumisriskiä etenkin, jos vedessä ei osata rauhoittua ja hyödyntää kellumista.
Monille kelluminen tuottaa vaikeuksia tai he eivät tiedosta, että myös vaatteet voivat tukea kellumista veden varaan joutuessa. Oikein toteutettuna kelluminen antaa keholle aikaa rauhoittua ja hengitykselle mahdollisuuden tasaantua. Se on yksinkertainen, mutta elintärkeä taito, joka voi pelastaa sinut hädän hetkellä.
– Tänä vuonna haluamme tehdä kellumisesta perustaidon, joka on aidosti kaikkien saavutettavissa, sanoo SUH:n koulutussuunnittelija Tero Savolainen.
– Suurin osa ihmisistä ajattelee vaatteiden vetävän pinnan alle, mutta totuus on toinen. Vaatteet voivat hetkellisesti parantaa kellumiskykyä, etenkin veteen joutuessa. Ne vangitsevat ilmaa ja tarjoavat lisäkelluttavuutta, kunhan kehon asento on oikea. Tämä voi antaa arvokasta lisäaikaa, jatkaa Savolainen.
Kellumistaito ei kuitenkaan korvaa pelastusliiviä vesillä liikuttaessa.