Varha kehittää yhdessä Gosta Labs Oy:n kanssa sosiaalipalveluiden ammattilaisten asiakastietojen kirjaamista helpottavaa tekoälyratkaisua ensimmäisten joukossa Suomessa. Vuoden kestävä pilotti on juuri alkanut. Tavoitteena on ohjata ammattilaisten työaikaa osin mekaanisestakin kirjaamisesta enemmän asiakaskohtaamisiin.
Gosta Labs on kehittänyt tekoälyä hyödyntävän sanelutyökalun, joka käyttää puheen tunnistusta asiakastapaamisten kirjauksissa. Se muuntaa tapaamisessa keskustellut asiat tekstiksi ja tekee sen pohjalta kirjausluonnoksen, jossa huomioidaan jo muun muassa tarvittavat ja yhteisesti sovitut valtakunnalliset rakenteet.
Gosta Aide -tekoälytyökalu tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia vapauttaa työntekijöiden työaikaa tietokoneella vietetystä ajasta asiakastyöhön ja kehittää samalla sote-palveluita vielä enemmän asiakkaita palveleviksi.
Ammattilainen kertoo heti tapaamisen alussa asiakkaalle, että tekoälyä käytetään apuna tietojen kirjaamisessa. Asiakas voi aina myös kieltäytyä tapaamisen nauhoituksesta. Tällöin ammattilainen tekee kirjaukset tapaamisesta perinteisellä tavalla.
– Työkalu on tietoturvallinen. Se ei muun muassa tallenna tapaamisessa käytyä keskustelua sellaisenaan ääni- tai tekstitiedostoksi mihinkään taustalle. Työkalu tuottaa kirjausluonnoksen, jonka tiedot ammattilainen tarkistaa ja korjaa. Lopullinen kirjaus tehdään asiakkaan tietoihin asiakastietojärjestelmään kuten tavallisesti, kehittämispäällikkö Kalle Hjerppe kertoo.
Pilotissa ovat mukana Varhan sosiaalipalveluista Asiakasohjaus Soihtu, työikäisten palvelut ja lastensuojelun jälkihuolto sekä ikääntyneiden palveluista gerontologinen sosiaalityö.