Aluevaltuusto muutti pelastustoimen palvelutasoa.
Varhan hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen antoi keskiviikkona aluevaltuustolle ajankohtaiskatsauksen hyvinvointialueen tilanteesta.
– Kansallisten arvioiden mukaan Varha on hyvinvointialueiden parhaimman kolmanneksen joukossa esimerkiksi vuokratyövoiman osuuden mataluudessa kokonaistyövoimasta, Martikainen kertoo.
Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi, että kansalaisten palvelut ovat nyt paremmalla tasolla kuin kunta-aikana. Valtiovarainministeriö katsoo, että uudistus etenee vähintäänkin kohtuullisesti, hallinto on keventynyt ja asiakastyytyväisyys on parantunut tai pysynyt samana.
Martikainen kertoo, että Varhan kulut kasvavat iäkkäiden palveluissa ikärakenteen muutoksen myötä, ja lasten, nuorten ja perheiden palveluissa, vaikka ikäluokat pienenevät.
– Haastavimmat kohteet talouden hallinnan osalta ovat meilläkin siis sosiaalipalvelujen puolella, ei terveydenhuollossa.
Valtiovarainministeriö huomauttaa, että väestökehitys ja henkilöstön saatavuus edellyttävät palveluverkon jatkuvaa tarkastelua.
Aluevaltuusto hyväksyi ensihoidolle palvelutasopäätöksen. Palvelutasopäätös tehdään sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaan vuosittain. Aluevaltuusto päätti joulukuussa, että olemassa olevan palvelutasopäätöksen voimassaoloa jatketaan, jotta palvelutasopäätöksessä voidaan huomioida organisaatiomuutoksen vaikutukset. Varhan palvelutasopäätös linjaa, että hyvinvointialue tuottaa maakunnan ensihoitopalvelun monituottajamallilla.
Varhan oma ensihoitopalvelu tuotetaan pelastuspalveluiden tulosalueella, ja lisäksi ensihoitopalvelua tuotetaan ostopalveluna. Palvelutasopäätöksessä määritellään myös muun muassa tavoiteajat palveluiden saatavuudelle eri alueluokissa. Ydintaajamassa mediaaniaika on kuusi minuuttia, muulla taajama-alueella kahdeksan ja asutulla maaseutualueella 15 minuuttia.
Aluevaltuusto muutti pelastustoimen palvelutasopäätöstä niin, että tilanne- ja johtokeskuksen osalta muutos kohdistuu henkilöstön pätevyysvaatimuksiin. Paloasemaverkostoa kehitetään vuosina 2024–2025 olemassa olevien resurssien puitteissa ja aiemmin suunnitellut henkilöstölisäykset toteutetaan myöhemmin taloustilanteen kohentuessa.