JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mielipiteet
5.11.2024 19.20

Asenne­muu­tok­sella ikäsyrjinnän poistamiseen

Elä­ke­liit­to on jat­ka­nut so­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön aloit­ta­maa ky­se­ly­tut­ki­mus­ta, joka aloi­tet­tiin jo 30 vuot­ta sit­ten ja joka kos­ki ja kos­kee yli 60-vuo­ti­ai­den eli­no­lo­ja ja hy­vin­voin­tia.

Ky­se­ly­tut­ki­mus to­teu­te­taan kol­men vuo­den vä­lein. Ky­se­lyn mu­kaan vuon­na 1994 ikään pe­rus­tu­vaa syr­jin­tää tun­nis­ti 43 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta ja nyt tä­män vuo­den ky­se­lys­sä jo 78 pro­sent­tia. Ikä­syr­jin­tä tuo elä­ke­läi­sil­le pa­haa oloa ja syr­jäy­ty­mi­sen vaa­raa. Eri­tyi­ses­ti tämä syr­jin­tä ko­ros­tuu yh­teis­kun­nan di­gi­ta­li­soi­tu­mi­ses­sa. Yh­te­nä mer­kit­tä­vä­nä esi­merk­ki­nä TV-uu­ti­sis­sa li­sä­tie­to­ja saa kat­so­mal­la www-si­vuil­ta.

Edel­ly­te­tään, et­tä kaik­ki pys­ty­vät hoi­ta­maan asi­an­sa ver­kos­sa tai kor­teil­la. Pal­ve­lui­ta on vaa­dit­ta­va yhä edel­leen hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti to­teu­tet­ta­vi­na il­man tie­to­ko­net­ta tai di­gi­o­saa­mis­ta. Ei ole hä­peä myön­tää, et­tei osaa tai ei pys­ty ole­maan mu­ka­na di­gi­maa­il­man vaa­ti­muk­sis­sa. Ikäih­mi­sil­lä on pe­rus­tus­lail­li­nen oi­keus saa­da hen­ki­lö­koh­tais­ta pal­ve­lua, pan­kis­sa, so­si­aa­li-, ter­veys- ja muis­sa vi­ra­no­mais­pal­ve­luis­sa.

Yh­den­ver­tai­suus­la­ki kiel­tää ikä­syr­jin­nän.

Suu­rin osa yk­sit­täi­sis­tä suo­ma­lai­sis­ta suh­tau­tuu myön­tei­ses­ti van­huu­teen ja kat­soo et­tä se on osa nor­maa­lia elä­män kul­kua. Sen si­jaan yh­teis­kun­nan ra­ken­teis­sa suh­tau­du­taan van­huu­teen kiel­tei­ses­ti. Po­lii­ti­kot pu­hu­vat kes­tä­vyys­va­jees­ta, mikä tun­tuu louk­kaa­val­ta, sil­lä 1,6 mil­joo­nas­ta elä­ke­läi­ses­tä lä­hes 70 pro­sent­tia tu­lee it­sel­li­ses­ti toi­meen ei­kä vaa­di hoi­toa ja huo­len­pi­toa.

Ti­las­to­jen mu­kaan vas­ta 85 vuot­ta täyt­tä­neet tar­vit­se­vat yh­teis­kun­nan pal­ve­lu­ja ja saat­ta­vat muo­dos­tua ku­lu­e­räk­si yh­teis­kun­nal­le.

Ikäih­mi­set pi­täi­si näh­dä voi­ma­va­ra­na. Yhä use­am­man ikäih­mi­sen ar­keen kuu­luu las­ten, las­ten­las­ten, naa­pu­rien ja su­ku­lais­ten aut­ta­mis­ta. Se on va­paa­eh­tois­ta aut­ta­mis­työ­tä yh­teis­kun­nan ar­jes­sa. On las­ket­tu, et­tä tä­män va­paa­eh­tois­työn ta­lou­del­li­nen ar­vo oli­si jopa 3 mil­jar­dia.

Meil­lä on haas­te saa­da po­lii­ti­kot nä­ke­mään ikäih­mi­set ve­ro­ja mak­sa­va­na voi­ma­va­ra­na ei­kä ku­lu­e­rä­nä. Tie­do­tus­vä­li­neis­sä ja yh­teis­kun­ta-kes­kus­te­luis­sa pi­tää an­taa re­a­lis­ti­nen kuva elä­ke­läis­ten tä­män päi­vän ar­jes­ta ja sen su­ju­vuu­des­ta.

Ikäih­mi­set ovat ak­tii­vi­sia ku­lut­ta­jia. He har­ras­ta­vat, mat­kus­ta­vat ja käyt­tä­vät pal­jon eri­lai­sia kult­tuu­ri­pal­ve­lu­ja.

Suu­rel­la osal­la elä­ke­läi­siä on ter­veel­li­nen ja myön­tei­nen asen­ne elä­mään. Ikään­ty­mi­nen ei ole taak­ka tai heik­kous, vaan luon­nol­li­nen osa elä­mää. Sen pi­täi­si ol­la myös yh­teis­kun­nan ar­vos­ta­ma elä­män­vai­he.

Mei­dän ikäih­mis­ten ei pidä alis­tua ikä­syr­jin­tään. Kai­kil­le ikään­ty­neil­le on taat­ta­va yh­den­ver­tai­nen ja to­si­a­si­al­li­nen mah­dol­li­suus vai­kut­taa, osal­lis­tua ja tul­la kuul­luk­si yh­teis­kun­nas­sa. Olem­me mo­ni­nai­nen jouk­ko ja toi­min­ta­ky­vyil­täm­me hy­vin eri­lai­sia.

Asen­tei­siin kai­va­taan muu­tos­ta. Ikä­syr­jin­tä on lo­pe­tet­ta­va.

Elä­ke­lii­ton Var­si­nais-Suo­men pii­ri ry

Näköislehdet


Joululehti

Kysely