Tänä vuonna on hukkunut jo 19 ihmistä, kun vuosittain jäihin vajoamisen seurauksena hukkuu keskimäärin 18 henkilöä.
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan maaliskuussa hukkui 9 ihmistä. Seitsemän hukkui jäihin vajoamisen seurauksena, yksi uidessa ja yhdessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Kevätjäillä tapahtuu nyt vakavia onnettomuuksia päivittäin. SUH korostaa, että paksukaan jää ei välttämättä enää ole turvallista.
Vuoden alku on ollut vesiturvallisuuden näkökulmasta erittäin synkkä. Tammi–maaliskuussa hukkui yhteensä 19 ihmistä, mikä on yli kaksinkertainen määrä viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Näistä 11 tapausta liittyi suoraan jäihin vajoamiseen.
Lisäksi alkuvuoden aikana on raportoitu liki 40 vakavaa viranomaistoimia vaatinutta läheltä piti -tilannetta.
– Maaliskuu oli hälyttävän synkkä sekä hukkumisten että läheltä piti -tilanteiden suhteen, eikä huhtikuu näytä alkavan sen paremmin. Kuun ensimmäisinä päivinä on raportoitu jo kolme hukkumistapausta, sanoo SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen.
– Tilanne on erittäin huolestuttava, sillä jäihin hukkumisten pahin ajankohta on vasta edessä. Ennakkotilastojen mukaan huhtikuu on vuoden vaarallisin kuukausi jäihin vajoamisten osalta. Kevätjäät ovat nyt petollisen hauraita erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa, missä moni liikkuu yhä jäällä esimerkiksi pilkkimässä. Etelä-Suomessa veneitä lasketaan jo vesille ja jäät ovat paikoin kokonaan sulaneet, joten jäälle menemistä ei enää tule harkita. Kevätsäästä kannattaa nyt nauttia turvallisesti maalta käsin, kuivin jaloin, kehottaa Hiltunen.
SUH:n ennakkotilastojen mukaan jäihin vajoamisen seurauksena hukkuu Suomessa vuosittain keskimäärin 18 ihmistä. Näistä hukkuneista valtaosa (87 %) on miehiä.
Valtaosa hukkumistapauksista sijoittuu sisävesistöihin, ja maantieteellisesti kolmannes kaikista tapauksista tapahtuu Itä-Suomessa.
SUH:n median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan on tammi-maaliskuussa hukkunut 19 ihmistä, joista 11 on miehiä, kolme naisia ja viidessä tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. 11 hukkumista on tapahtunut jäihin vajoamisen seurauksena, kaksi veteen putoamisen seurauksena, yksi uidessa ja viidessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.
Alkuvuoden hukkumiskuolemista kahdeksan tapahtui Etelä-Suomessa, seitsemän Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, kaksi Lounais-Suomessa, yksi Pohjois-Suomessa ja yksi Itä-Suomessa.
Lisäksi veteen liittyvissä liikenneonnettomuuksissa on menehtynyt kuusi henkilöä alkuvuoden aikana. Tieliikenteessä menehtyneet tilastoidaan aina liikennekuolemiksi.