Hallitukseen puheenjohtajaksi valittu Silvia Modig ja jäseneksi valittu Katja Rippstein.
Marianne Heikkilä
Liitto vaatii Suomeen strategiaa vihapuhetta ja -rikoksia vastaan
Mynämäkeläinen Katja Rippstein valittiin Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokouksessa liiton hallitukseen kaudelle 2025–27.
Rippsteinin asettivat hallitusvaaliin ehdolle Marttaliitto, Finlands svenska Marthaförbund rf, Suomen NNKY-liitto ja Tunne rintasi ry. Ehdokkaita oli kaikkiaan kaksitoista, joista neljä valittiin.
Muut valitut olivat Tiina-Emilia Kaunisto (Mothers in Busines), Maria Pettersson (Naistoimittajat ry) ja Jaana Tiiri (Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys – Rusetti ry). Lisäksi hallitukseen valittiin luopuneen jäsenen tilalle Maarit Levoniemi vuodeksi 2025 (Transfeminiinit ry).
Silvia Modig valittiin hallituksen puheenjohtajaksi väistyvän Saara-Sofia Sirénin tilalle.
Naisjärjestöjen Keskusliitto on nais- ja tasa-arvojärjestöjen kattojärjestö, joka edistää ihmisoikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Pohjoismaiden suurimmalla naisjärjestöjen yhteenliittymällä on yli 70 jäsenjärjestöä.
Kuvassa vasemmalta liiton toiminnanjohtaja Katri Leino-Nzau ja valitut Tiina-Emilia Kaunisto, Katja Rippstein, Maria Pettersson, Maarit Levoniemi ja Jaana Tiiri.
Kiisa Rippstein
Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokous hyväksyi julkilausuman, jossa vaaditaan, että Suomelle laaditaan kansallinen strategia vihapuhetta ja viharikoksia vastaan.
Vihapuhe on viestintää, jolla levitetään, lietsotaan, edistetään tai kohdistetaan vihaa tiettyä ihmisryhmää kohtaan. Viharikosten määrä Suomessa on ollut kasvussa vuodesta 2020 lähtien. Yleisin motiivi viharikosepäilylle on rasismi ja vihapuheen kohteeksi joutuvat useimmin nuoret ja vähemmistöryhmiin kuuluvat naiset ja tytöt.
Tutkimustulokset vahvistavat, että lisääntynyt vihapuhe politiikassa tai sosiaalisessa mediassa johtaa suurempaan määrään viharikoksia. Historialliset ennakkotapaukset osoittavat vihapuheen olleen vakavien rikosten ja laajamittaisen väkivallan esiaste. Polarisoitunut yhteiskunta ja sosiaalinen media sekä esimerkiksi yhä kärkkäämmin puhuvat poliitikot edistävät vihapuheen normalisoitumista.
Julkilausumassa muistutetaan, että vihapuheen ja viharikosten määrä ei ole vakava uhka vain tasa-arvolle vaan myös demokratialle ja ihmisoikeuksille. Vihapuhe haittaa yhteiskunnallista osallistumista ja heikentää yhteiskunnan monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja avoimen keskustelun peruspilareita. Se rajoittaa erityisesti vähemmistöjen, heikommassa asemassa olevien ja nuorten osallisuutta, ja rajoittaa päätöksenteon oikeudenmukaisuutta ja tasapainoa.