Hukkuneiden määrä on yli kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna.
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median ja avoimien viranomaislähteiden välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan huhtikuussa hukkui kymmenen ihmistä. Kuusi heistä vajosi jäihin, ja neljässä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.
Tammi-huhtikuun aikana Suomessa on hukkunut yhteensä 29 ihmistä, joista kaksi Lounais-Suomessa. Määrä on yli kaksinkertainen viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, jolloin hukkui 12 ihmistä.
Lisäksi alkuvuoden aikana on raportoitu yli 80 vakavaa läheltä piti -tilannetta ja kuusi henkilöä on menehtynyt veteen liittyvissä liikenneonnettomuuksissa.
Huhtikuu on Suomessa siirtymäaikaa talvesta kevääseen. Etelässä veneilykausi alkaa, kun taas pohjoisempana liikutaan vielä petollisilla kevätjäillä. Tilastojen mukaan huhtikuu on perinteisesti vuoden vaarallisin kuukausi jäihin vajoamisten osalta, joskin tänä vuonna jäihin hukkumisia on tapahtunut koko alkuvuoden ajan.
– Alkuvuonna hukkuneiden määrä on surullisen korkea, korkeampi kuin vuosiin. Etenkin jäihin hukkumisia ja läheltä piti -tilanteita on ollut huomattavasti edellisiä vuosia enemmän. Useassa tilanteessa on ollut osallisena enemmän kuin yksi henkilö ja myös alaikäisiä on joutunut vakavaan vaaraan, sanoo SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen.
Suuressa osassa Suomea innokkaimmat ovat jo käynnistäneet veneilykauden. Vesistöt ovat kuitenkin toistaiseksi erittäin kylmiä. Mahdollisessa onnettomuustilanteessa veteen joutuessa hypotermian riski on suuri.
– Vesillä riskejä lisäävät alkoholin käyttö, pelastusliivien puute ja kiikkerät veneet. Tärkein vesillä liikkujan varuste on aina oikein puettu, sopivankokoinen ja vaatimusten mukainen pelastusliivi tai muu kelluntapukine. Nyt kylmien vesien aikaan myös kuivapuku on hyvä lisävaruste. Vastuu omasta ja muiden turvallisuudesta kuuluu jokaiselle vesillä liikkuvalle, muistuttaa Hiltunen.
Vaikka veneilyn suosio on kasvanut, ovat kuolemaan johtaneet huviveneilyonnettomuudet vähentyneet. Viime vuosikymmenen aikana huviveneilyssä on hukkunut Suomessa keskimäärin 38 ihmistä vuodessa. Suurin osa onnettomuuksista tapahtuu soutuveneillä ja pienillä moottoriveneillä.